10.10.2016

Turkoosilla merellä – Tutkimusmatkailua


On hyvä tuntea jalkansa tukevalla maankamaralla parin päivän laivalla keinumisen jälkeen. Olen selvästi maaolento, vaikka pääni karkaa usein pilviin ja taivaan sfääreihin. Kävelemme Lindan ja Karin kanssa mutkittelevia vuohipolkuja pitkin Susilaaksoa kohti. Vuohipolulla on terveellistä pysyä. Kun pari kertaa ryhdyn villiksi ja vapaaksi, saan maksaa siitä orjantappuroiden (käytetään tätä yleisnimeä) viiltojen muodossa. Pitkiä housuja tulee ikävä. Ja suomalaista metsää, jossa saniaiset ja kanervat ovat sentään pehmeitä. Julkkisjänis Vemmelsäärikin on lausahtanut: Paista minut, Kettu Repolainen, mutta älä heitä minua orjantappuroihin! Mietimme, mitä hyötykäyttöä orjantappuralla on. Onko muuta kuin kärsimyksen korkeimmaksi kruunuksi päähän?

Susilaakso avautuu edessämme. Sen keskellä kiemurtelee kuivunut puronuoma. Reunoilla kohoavat lähes pystysuorat kalliojyrkänteet. Vuohet hyppelevät jyrkillä rinteillä kuin metromatkustajat liukuportailla ylös alas. Tosin näemme yhden lipsahduksen, kun vuohi kupsahtaa nurin. Ei onneksi lähde vierimään alas. Ehkäpä esiintymisjännitys vaivaa meidän toljottaessa kohti. Vuohiparat: ei tasaista alustaa missään ja ruokaa, joka sisältää hammastikut.


Tässä kuivassa maastossa kypsymme nopeasti. Toteamme hilpeinä, että tämä on tutkimusmatka, jolla ei ole mitään tarkoitusta ja jossa ei ole mitään järkeä. Lisäksi maisemiin olemme jo aika tavalla turtuneita. Matka on kaikin puolin hervoton. Ja siksi hauska. Tähän mielentilaan sopii tieto, että aiemmalla risteilyllä silloiset tutkimusmatkailijat olivat tällä samalla paikalla tavanneet joukon jerusalemilaisia ja lumonneet heidät hypnoottisilla lauluillaan. Suomalaiset seireenit laulamassa juutalaisille orjantappuralavasteissa.

Mua seireenit kutsuu ja huhuilee
Mut neula raapii ja rahisee
Yksin hiekalla istun ja auki on pee
Enkä tiedä miten jatkaa voisin matkaa

On hattuni hukkuneet kuumaan lentohiekkaan
Ja rotat on uineet saariin parempiin
Mä eilen törmäsin johonkin partaniekkaan
Hän leijui pois ja katosi taivaisiin

(Juice Leskinen: Odysseus)

  
Tällä laivaristeilyllä liikunta jää vähiin. Vedessä olen uinut ja muutaman kylän kaduilla kävellyt. Tässä poukamassa on hyvä ranta, jonne rantaudun Lindan ja Stevenin kanssa. Ei piikkikasvillisuutta ja vain kohtuullisen jyrkkä kallioseinämä. Tekee hyvä tehdä spurtteja, hypellä kiveltä kivelle ja samalla kiivetä ylemmäs. Vähän haastetta jaloille ja tasapainolle.

Tutkimme asutuksen raunioita. Ihailemme auringonlaskua. Näemme laivamme uudesta näkökulmasta, yläviistosta. Löydän rannalta paksuja vanhoja puita, mm. muhkuraisia oliivipuita. Rannalla on vuohille aitauksia, juotavaa ja syöttöpaikka. Rantaan tulee pieni puro, jossa päivällä näimme kaksi kuningaskalastajaa. Linnut kimaltelivat auringossa kuin jalokivet.


Huomaan, että sisälläni elää tutkimusmatkailija. Nautin kovasti uusista paikoista ja koluan ja tutkin niitä mielelläni. On palkitsevaa tehdä löytöjä. Jos vaikka löydän jonkun kiintoisan eläimen, kauniin kukan, vanhan puun, erikoisen kiven tai pääsen kokemaan erityisen luonnonnäytelmän, on se kuin joululahjojen avaaminen lapsena. Paitsi pehmeiden pakettien. Ne olivat lapsena niitä tylsiä paketteja. Sukkia tai kalsareita. Onhan nekin tarpeellisia, mutta eivät varsinaisesti elämyksiä. Totean olevani utelias ja tiedonhaluinen. Hyvä niin!

Jäi pullo pöydälle kajuutan
ja meri sai miehistön parhaimman
jäin kauas rannoista Utopian
jäin saareen jota aallot alati vatkaa


(Juice Leskinen: Odysseus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti