10.12.2016

Itsenäisyys - Yhdessä

Suomi on hankkinut itsenäisyytensä 99 vuotta sitten ja juhli sitä tällä viikolla. Suomi on ollut Venäjän ja Ruotsin puristuksessa. Minä olen mielen ja emootioiden puristuksessa enkä ole saavuttanut itsenäisyyttä noiden ryökäleiden välissä.

Yritän tulla mielipuoleksi, puolittaa mieleni vallan. Herään kuuden aikaan aamulla virkeänä, mutta en nouse ylös. Mielessäni ei liiku juuri mitään, en ajattele. Olen vain. Tunnustelen kehoani, kuinka hengitys kulkee. Muistelematta tunnustelen illalla ennen nukkumaanmenoa lukemaani Aaro Hellaakosken runon tunnelmaa.

Älä kaivele mistä ja minkä vuoksi.
Ole tyhjä vain. Ole auki vain.
Suo salaisuuksien tulla luoksi
tai haipua niin kuin pilvet juoksi
yli metsän latvojen humisevain,
suo silmien paistaa, henkien tuulla
läpi tuntosi valvovan tuokion.
Vain hiljaisella on korvat kuulla.
Kun askelet hiipivät porraspuulla
vain odottajan ovi auki on.

Jossain vaiheessa kiepsahdan sinun kylkeesi. Et herää. Iho ihoa vasten tuntuu hyvältä. Jos äsken avasin itseni itselleni, avaan nyt itseni sinulle. Oivallan, että olen hakenut itsenäisyyttä sisältä itsestäni. Mitäpä jos siinä kehittyy vain itsepäiseksi, itseriittoiseksi. Mitä jos itsenäisyys on yhteinen asia. Minun ja sinun suhde. Suhteemme niin itsenäinen, että sitä eivät maailman tuulet horjuta. Eihän itsenäinen Suomikaan tarkoita sitä, että jokainen on toisistaan riippumaton. Itsenäinen Suomi on pärjännyt yhteistyöllä, vaikeina aikoina ”kaveria ei jätetä” mentaliteetilla. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 teemakin on Yhdessä.Hetkeksi nukahdan, kunnes herään siihen, että kuola valuu poskelleni. Pyyhin sen äkkiä pois ennen kuin se ehtii tavoittaa paljaan käsivartesi. Tänä aamuna olen antautunut. Itselleni. Sinulle. Elämän tahdolle. Tänään elämän tahto on ollut makoilla pari tuntia, vieressäsi.  Vain olla. Elossa. Uudella tuntemattomalla tavalla. Olla elämän tuntematon sotilas.

4 kommenttia:

 1. Hieno Hellaakosken runo ja hyvä oivallus itsenäisyydestä. Olemme yksi yhdessä ja samalla suojelemme toistemme käsivarsia :)

  Aamut ovat parhaita hetkiä, silloin syntyy monta hyvää huomiota. Samoin kävelyllä oleminen herättää uusia ajatuskuvioita. Joskus aivan hämmästyn miten suustani tulee sanoja, yhteyksiä, joita en ollut ajatellut vielä. Tieto aivan kuin syntyy jossain muualla kuin mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varjelkaamme toisiamme kuolalta :o) Parhaimmillaan ihminen on kuin tyhjä putki johon jokin meitä suurempi puhaltaa ja saa meidät soimaan.

   Poista
 2. Kiitos sanoistasi, myös Hellaakosken. Kauniisti pohdit parisuhdettakin. Joulun valoa ja lämpöä sinne teille, Ari!

  VastaaPoista