10.3.2017

Kuikuile höristele kevättä - 2.3.2017

Koska on jo ensimmäinen kevätkuukausi, päätin aloittaa lintujen kevätseurannan. Pohdin hetken, miten toteuttaisin seurannan. Ajattelin, että kevät etenee niin nopeasti, että tilanne tulee päivittää vähintäänkin kerran viikossa. Päätin myös, että seuranta tulee toteuttaa mahdollisimman kevyesti, jotta sitä jaksaa jatkaa viikosta toiseen.

Jätin asian alitajuntani hellään huomaan ja seuraavana aamuna heräsin tietoisena siitä, miten toteutan seurannan. Herään kerran viikossa aamulla klo 6, teen aamutoimet ja ajan autolla klo 7:ksi Viikin peltojen äärelle. Siellä kävelen muutaman sadan metrin matkan ja asettaudun peltojen laidalle ladon viereen kuikuilemaan kevään lintutilannetta. Aikani kuikuiltua jatkan matkaani töihin aamukahville.

Viikki klo 7:00 – 8:40. Tänään on pilvinen aamu, lämpötila on juuri ja juuri plussan puolella ja tuuli käy kohtalaisena kaakon puolelta. Kello on presiis 7, kun lähden vielä hieman hämärissä löntystelemään autolta kohti Viikin peltojen reunaa. Outoa on se, että yksikään lintu ei ole äänessä. Eikös nyt olekaan kevät? Ensimmäinen lintu tupsahtaa näköpiiriini päiväkodin pihalla, kun hämärässä näen hämärääkin pimeämmän otuksen istumassa kuusen oksalla. Tuijotamme toisiamme hetken silmästä silmään, minä ja herra mustarastas.


Vähitellen ilmestyy tali- ja sinitiaisia ja viherpeippoja, jopa äänen kanssa. Asettaudun ladon edustalle. Tuuli pääsee aika ikävästi puhaltamaan. Ja näin keväällä se on kylmä. Hieman minua sentään lämmittää tiklien laulu, joka kuuluu takaani harvapuisesta metsästä. Tiklien sekaan istuu pari räkättirastasta. Tiklit eivät pidä vieraista ja kun räkätit lähtevät lentämään poispäin, kaksi tikliä saattelee niitä ja antaa niille vielä varmuuden vuoksi satikutia. Selvää reviirinpuolustusta. Hetken kuluttua kolmas tikli saapuu sekoittamaan auvoista parisuhdetta.

Selailen kiikareillani pitkin peltomaisemaa. Kaukana pellon toisella laidalla istuu pensaassa keskikokoinen lintu. Mieleeni tulee yksi ehdokas linnun nimeksi, mutta koska lintu on kaukana, varmistuksen saaminen määritykseen ei tahdo onnistua kiikareilla. Onneksi otin myös kaukoputken mukaan. Sillä saan vahvistettua arveluni oikeaksi. Pensaassa istuu isolepinkäinen, joka myös lapinharakka-nimellä tunnetaan. Tavallinen talvivieras täällä. Vähän lähempänä pensaikossa istuskelee kaksi tavis-harakkaa.

Tiedän, että näillä pelloilla on nähty jo kiuruja ja töyhtöhyyppiä, mutta löydän ”vain” jäisellä pellolla pomppivia räkättirastaita. Niitä onkin kohtuullinen jengi koolla, peräti 80 jäsentä. Varisjengi jää huomattavasti pienemmäksi, vain 30 värvättyä jäsentä. Kaukaa koivunlatvasta peltojen keskeltä yhytän yhden keltasirkun.

Ainoiksi muuttolinnuiksi räkättien lisäksi tänään jää neljä harmaalokkia, jotka keväistä auktoriteettia uhkuen purjehtivat hohtavanvalkoisissa ja harmaissa asuissaan ylväästi peltojen yli. Kieltämättä harmaalokkiaurat ovat alkukevään kohottava näky.

Kettu jolkottaa peltojen laidalla. Sen harmaassa turkissa näkyy jo punaruskeaa vivahdetta. Pois lähtiessä joku pellolla talsija pelästyttää sinisorsaparven lentoon Prisman viereisestä lutakosta.

Havaitut lintulajit: Mustarastas, Sinitiainen, Talitiainen, Viherpeippo, Varis, Räkättirastas, Tikli, Harakka, Isolepinkäinen, Keltasirkku, Harmaalokki, Varpunen, Sinisorsa. Yhteensä 13 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti