6.4.2017

Kuikuile höristele kevättä - 4.4.2017

Viikki 7:10 – 8:50. Heti parkkipaikalla huomaan lintujen äänimaailmasta kevään edenneen. Peippo on korvannut viherpeipon soololaulajana. Räkättirastaat säestävät, väliin tulee mustarastaan huilutusta ja punakylkirastaan vielä varovaisen tapaileva hyppelehtivä säe.

Vakiintuneet muuttolinnut, uuttukyyhky, töyhtöhyyppä ja kiuru, ovat näkyviä ja kuuluvia. Ilokseni näen punarinnan pomppimassa maassa. Keltasirkkukin o keväthurmiossa ja vetelee omaa, hieman unettavaa kevätlauluaan.

Ladon nurkalle päästyäni tarkastan pellon antimet. Hanhia tuntuu aluksi olevan melko vähän, lasken vain 2 merihanhea, 4 valkoposkea ja 22 kanadalaista. Sitten huomaan peltojen reunalla ison maton valkoposkia. Pian ne lehahtavat lentoon ja saan laskettua niiden määrän, noin 300 hanhea.


Tarkastan pellolla hyppivät rastasparvet. Löydän räkättien joukosta useita punakylkirastaita sekä yhden laulurastaan ja yhden kulorastaan. Seuraavaksi tarkistan, vieläkö isolepinkäinen on vakiopaikallaan. Siellähän se istuskelee. Hassua, että linnutkin ovat niin tapoihinsa pinttyneitä, kuin ihmiset työpaikalla, aina kahvipöydässä omilla paikoillaan.

Äkkiä kuulen selkeän kuovin äänen taivaalta. En kuitenkaan saa lintua näkyviin. Tarkistan vielä, ettei takanani metsässä ole kottaraisia, ne kun ovat taitavia matkijoita. No, ei onneksi löydy. Taivaalta tavoitan lisäksi kurjen ja harmaahaikaran.

Taivaalle ilmestyy iso petolintu, joka lentää suoraviivaisesti luoteeseen päin, välillä liitäen. Tunnistan pedon piekanaksi. Pian näen toisen petolinnun kaartelemassa taivaalla. Sen valkea yläperä erottuu selkeästi. Toinen piekana tälle aamulle. Vielä tavoitan yhden kanahaukan lennossa.

Täällä on uuttukyyhkyjä selkeästi enemmän kuin sepelkyyhkyjä, joiden havaitseminen jää melko viime tippaan. Olen kiitollinen myös viime hetkellä esiin tulleista kahdesta varislinnusta, naakasta ja korpista. Sitten onkin laittaa pillit pussiin, marssia autolle ja lähteä kohti työpaikan kahvipöydän omaa istumapaikkaa.


Havaitut lintulajit: Räkättirastas, Peippo, Varpunen, Varis, Kalalokki, Uuttukyyhky, Mustarastas, Talitiainen, Töyhtöhyyppä, Viherpeippo, Punakylkirastas, Kiuru, Punarinta, Keltasirkku, Tikli, Naurulokki, Kottarainen, Sinitiainen, Käpytikka, Kanadanhanhi, Merihanhi, Valkoposkihanhi, Kulorastas, Isolepinkäinen, Kesykyyhky, Laulurastas, Piekana, Kanahaukka, Kuovi, Kurki, Sinisorsa, Harmaahaikara, Sepelkyyhky, Korppi, Naakka, Harmaalokki. Yhteensä  36 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti