8.1.2012

Henkistä happea

Viimeinen lomapäivä. Nousen ylös 6:30. Juon vettä, syön banaanin, puen päälleni, jumppaan ja meditoin. Menen varastoon ja pakkaan repun täyteen auringonkukansiemeniä ja talia. 7:30 olen skrapannut auton ikkunat kirkkaiksi ja penkkinikin lämpenee jo mukavasti. Ihmettelen talon edessä aikaisin liikkeellä olevia lintuja: sirkuttavia varpusia ja viittä mustarastasta. Rastaat nahistelevat keskenään. Linnut lennähtelevät ikkunalaudalle, jossa joku ruokkii niitä. On vielä aivan pimeää.

Matkalla hörppään kahvin ja mussutan sämpylän Petikon ABC-huoltamolla. Luen lööpit: ”Rakkautta olisi tarjolla, mutta Viivi viihtyy yksin” ; ”Riku Nieminen: kyllästyin munamieheen” ; ”Järvilehtoa edustanut juristi vangittiin”. 8:30 olen niin perillä kuin autolla pääsee, heitän repun selkään ja lähden talsimaan. On hämärää, mutta metsässä näkee hyvin. Värimaailma on sininen. Äkkiä kiristynyt pakkanen, nyt 14 astetta, paukuttelee puita kuin ammuttaisiin pyssyllä.


Joulun ajan myrskyt ovat kaataneet paljon puita entisten lisäksi. Herukkapuro on leveä runsaiden sateiden johdosta. Katkaisen itselleni puusauvan. Ylitän puron puunrunkoa pitkin sauvalla tukien.


Kapuan jyrkän rinteen ylös. Ruokinnalla siemenet ja rasva ovat loppuneet, mikä on linnunruokkijan pahin synti. Vietän katumushetken ja täytän sen jälkeen ruokinta-automaatit. Pian ilmestyy kolme töyhtötiaista syömään talia. Tai oikeastaan vain kaksi niistä pääsee syömään, sillä nuo kaksi pitävät kolmannen loitolla herkusta.


Päivä on valjennut ja aurinko valaisee metsän. Harvinainen herkku maistuu aina ja nautin hetken valosta. Päästän sen kasvoilleni.


Laskeudun läheiselle aukiolle, jossa auringon valo tulvii maisemaan. Se sukeltaa sisuksiini aiheuttaen aavistuksen tulevasta keväästä. Jääkiteet kimaltelevat kylmässä ilmassa.


Loppumatka metsän halki vaatii tavallista korkeampaa jalannostoa. Kaatuneita puita on paljon.

Retken jälkeen on hyvä olo: linnut ovat saaneet ravintoa ja minä fyysistä liikuntaa ja henkistä happea.4 kommenttia:

 1. ihanan kuulas tarina ja tuli hyvä mieli lukijanakin. Taivaan lintuset kiittävät. Kuvat näyttivät nykyisen hetken aivan täydellisesti.

  VastaaPoista
 2. kaunista ja energistä (nousta lomalla tuohon aikaan ;)

  VastaaPoista
 3. Ihana tapa irrottautua arjen lööpeistä ja seurata ja kokea luonnollista maailmanmenoa :)

  VastaaPoista
 4. Henkistä happea auringon paisteessa ja lintuen lauluja kuunnellessa. Mikäs sen ravitsevampaa =)

  VastaaPoista