18.11.2017

Missä lintu luuraa? – Leikkimielinen tutustuminen lähiseudun lintuihin


Kehitin leikkimielisen tavan tutustua lähiseudun lintuihin. Itse osallistun tähän ns. lintuluuraukseen ensi vuoden ajan ja kirjoittelen siitä blogiini kuulumisia. Lähde sinäkin luontoon luuraamaan. Lintuluurauksen ideaa ja tätä juttua saa jakaa vapaasti. 

Lehdessä kysytään: Missä Jallu luuraa? Tuo kysymys voisi koskea myös tiettyä lintua (jallu = jalohaikara), mutta kysytään nyt yleisemmin: 

Missä lintu luuraa?
 
Lintuluurauksen idea on etsiä lähiseudun lintuja. Tarkoituksena on tukea rentoa, ekologista lintuharrastusta ja parantaa oman lähiseudun linnuston tuntemusta eri vuodenaikoina. Tämä sopii jatkoksi vaikkapa vuoden 2017 kotipiirihaasteelle. Tai jos haluat vaihtelua Pokemonien etsimiseen, voit kerran kuukaudessa etsiä aitoja olentoja, lintuja.

Alla on lintuluurauksen säännöt sekä vinkkejä oman lintukisan järjestämisestä kavereiden kesken.

Säännöt

·       Lähilintuluuraus kestää kalenterivuoden (1.1. - 31.12.).
·       Luuraukseen kuuluu maksimissaan 12 linturetkeä, yksi joka kuukausi. Voit siis tehdä retkeillä kerran kuussa tai harvemmin.
·       Halutessasi voit tehdä myös useamman retken kuukauden aikana, mutta luuraukseen valitaan vain yksi retki kuukaudessa, yleensä tulokseltaan paras. Koska tarkoituksena on harjoittaa rentoa lintuharrastusta, ei himoretkeilyyn rohkaista.
·       Retken ajankohta voi olla mikä kuukauden päivä tahansa.
·       Retken ajallisen maksimipituuden voit valita itse, mutta se on sama kaikilla retkillä vuoden aikana. Näin kuukausiretkistä tulee keskenään vertailukelpoisempia. Yksittäinen retki voi olla valittua maksimipituutta lyhyempi.
·       Retken aloitusajan voit valita itse, kunhan retki ei ylitä vuorokausirajaa.
·       Linturetki tapahtuu lihasvoimin: kävellen, juosten, polkupyörällä tms.
·       Luurausalueena on koko Suomi. Retki aloitetaan aina samasta lähtöpaikasta (koti, mökki, suosikkiretkipaikka tms.) koko vuoden ajan. Retken lopetuspaikan voit valita vapaasti.
·       Retket voi tehdä yksin tai porukalla (useampi silmäpari parantaa tunnetusti havaittavien lintujen määrää).
·       Houkuttimia (lintuäänien soittamista, keinotekoisia lintuja yms.) ei saa käyttää. Viheltely, puhaltelu, aivastelu ja taivastelu on sentään sallittu.
       
Luurauksen voi tarkoituksellisesti rajoittaa jonkun sovitun alueen sisälle (esim. kunta, kylä, kaupunginosa). Ja jos esim. aina aiot pyöräillä 30 km:n päässä olevalle lintujärvelle, niin kannattaa harkita, voisitko luurauksen lähtöpaikaksi valita kodin sijaan tuon järven.

Talleta havaintosi mielellään myös Tiira-lintupalveluun (https://www.tiira.fi), niin ne ovat kaikkien lintuharrastajien katsottavissa.

Järjestä porukkakisa
 
Lintuluuraus on luonteeltaan leikkimielinen juttu. Voit kilvoitella itsesi kanssa tai kerätä porukan ja kisailla kavereiden kesken.

Kisassa kaikki määritetyt (nähdyt tai kuullut) luonnonvaraiset lintulajit tuottavat yhden pinnan. Kana ei kelpaa mutta pulu eli kesykyyhky käy. Linnusta voi saada yhden pinnan, vaikkei sitä tunnista lajilleen oikein. Lokki lasketaan pinnaksi niin kauan, kunnes tunnistat tarkemmin jonkun lokkilajin, esim. kalalokin. Sen jälkeen lokkipinna lakkaa ja saat pinnan kalalokista. Samaten käpylintulaji kelpaa niin kauan, kunnes tunnistat käpylinnun tarkemmin esim. pikkukäpylinnuksi.

Voit halutessasi valita yhden tai useamman bonuslajin, esim. Birdlifen vuoden lintu, joita seuraat tarkemmin (= lasket myös yksilömäärät) koko luurauksen ajan. Jos olet esim. kiinnostunut tikoista, voit valita kaikki tikkalajit bonuslajeiksesi.

Sovi porukan kesken, mikä on retken maksimipituus, onko himoretkeily (useampi retki kuukaudessa) sallittua vai ei, rajataanko luuraus tietyn alueen sisälle ja ovatko bonuslajit henkilökohtaisia vai kaikille yhteisiä.

Kisassa seurattavat asiat:
·       Retken lähtöpaikan osoite (pysyy samana koko vuosiluurauksen ajan)
·       Mahdollinen alueen tarkempi rajaus (esim. kunta, kylä, kaupunginosa)
·       Bonuslajit (pysyy samana koko vuosiluurauksen ajan)
·       Retken maksimipituus (pysyy samana koko vuosilurauksen ajan)
·       Retken pvm sekä aloitus- ja lopetuskellonajat
·       Havaitut lintulajit listana
·       Havaittujen lintulajien lukumäärä
·       ”Parhaat” tai alueelle harvinaisimmat lajit (max 3)
·       Bonuslajien yksilömäärät
·       Yhteismäärät (ks. tarkemmin kisasarjat ja esimerkkitaulukko)
·       Extra: kiinnostavat, hauskat ja elämykselliset hetket retkien varrelta (kirjallisesti, valokuvin, videoin ym.) 

Jos sorrut himoretkeilyyn eli retkeilet lähialueellasi yhden kuukauden aikana useamman kerran, ilmoita vain parhaan retken tulos sinä kuukautena.

Kisasarjat

Lintuluuraus -kisassa on neljä sarjaa.

1.     ”Kaikkiyhteen”: Kaikki eri kuukausiretkillä (max 12 kpl) havaitut lajimäärät lasketaan yhteen. Esim. jos olet kellontarkka kaveri ja havaitset joka kuukausi 20 lintulajia, niin Kaikkiyhteen-tuloksesi on 12 * 20 = 240 pinnaa. Näin ollen talitiainen voi tuoda sinulle 12 pinnaa, jos havaitset sen jokaisella kuukausiretkellä. Tässä sarjassa on syytä olla hereillä joka kuukausi, jottei turhaan anna tasoitusta.

2.     ”Kokonaislajimäärä”: Samasta lintulajista saa vain yhden pinnan saman vuoden aikana. Esim. talitiainen jonka havaitset jokaisella kuukausiretkellä, tuo sinulle vain yhden pinnan. Lopputulos vuoden lopulla on siis retkillä havaittujen lintulajien kokonaislukumäärä. Tämä sarja mahdollistaa sen, että joka kuukausi ei välttämättä tarvitse olla retkellä pärjätäkseen tässä sarjassa.

3.     ”Paras retki”: Vuoden aikana paras retkitulos (eniten lajeja yhden kuukausiretken aikana). Retken ajankohdan optimointi pääsee oikeuksiinsa.

4.     ”Bonarisieppo”: Eniten bonuslajien yksilöitä vuoden aikana havainnut. Kaikkien bonuslajien kuukausittaiset yksilömäärät lasketaan yhteen ja kaikki kuukausitulokset lasketaan yhteen vuosittaiseksi kokonaistulokseksi. Jos olet valinnut tikat bonuslajeiksi ja havaitset tammikuussa 3 käpytikkaa ja yhden pikkutikan, maaliskuussa 5 käpytikkaa, kesäkuussa yhden palokärjen ja joulukuussa 2 harmaapäätikkaa, niin vuoden bonarituloksesi on 4 + 5 + 1 + 2 = 12 pinnaa. Tämä sarja toteutuu vain, jos porukka on sopinut yhteisistä bonuslajeista.

Kaikissa sarjoissa eniten lajeja kerännyt on sarjan voittaja.

Lisäksi on extrasarja ”Retkitarina”. Tässä sarjassa ei kisailla paremmuudesta. Sarjan tarkoituksena on tuottaa kiinnostavaa, hauskaa tai elämyksellistä aineistoa lähiseudun luonnosta.

Luurauksen sääntöjä voit toki halutessasi vapaasti muunnella. Jos olet kiinnostunut munakkaiden lisäksi myös nisäkkäistä, voit yhdistää nisäkkäiden havaitsemisen kisaan. Ja koska nisäkäslajeja on paljon vähemmän kuin lintulajeja, voit sopia, että yhdestä nisäkäslajista saa useamman pinnan kuin lintulajista. Mutta tämä ei sitten olekaan enää lintuluuraus :o)

Elämyksellisiä hetkiä lähilintujen parissa ja inspiroivaa kilvoittelua!

Esimerkkitaulukko seurattavista asioista:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti