12.5.2016

Kaarelanjoella - 12.5.2016

Ostin pari päivää sitten uudet kiikarit. Piti saada pojallekin kunnon kiikarit. Hän sai ne vanhat, ihan hyvät nekin. Pitäähän uusia kiikareita sitten lähteä testaamaan, joten aamukahdeksalta suunnistan kämpästä pihalle. Kevät on kauneimmillaan, kun puihin ovat puhjenneet hennonvihreät lehdet. Kielot ovat heränneet ja kasvattaneet lehteään. Kohta on kukinnan aika ja metsät täyttää hajuveden tuoksu.


Kuuntelen aamuisia laulajia läheisessä puistossa. Kymmenkunta eri lintulajia on yhtä aikaa äänessä, tuorein tulija niistä on pajulintu. Kovin kaunis ja mollivoittoinen on tämän pienen Suomen yleisimmän linnun laulu. Ehkäpä on paikallaan, Suomessa kun ollaan, että mollilintu voittaa runsaudessaan duurilinnun, peipon. Punarinta laulaa enää heikosti silloin tällöin. Laulusta on poissa alkukevään palo. Sinisellä taivaalla näen viisi sirpinmuotoista lintua. Nämä ovat minulle kevään ensimmäiset tervapääskyt, kesän tuojat.

Löntystelen Aurinkokallion metsikköön. Alaosan lehtomaisessa metsässä kuulen mustapääkertun helmeilevän huilun ja kirjosiepon hieman jankuttavan säkeen. Kuusitiainen piiskuttaa omaa nuottiaan. Metsässä näen elämäni mielenkiintoisimman puu- ja metallityön roikkumassa puussa. Taideteos on hyötykäytössä.


Jatkan joen reunaa pitkin Kehä I:n länsipuolelle. Palsta-alueella on jo pari innokasta maan möyrijää. Heitä säveltää kaksi erilaista laulajaa: fasaani ja satakieli. Kaiken kaikkiaan kuulen neljä eri satakieltä joenvarressa Kehä I:n ja Vihdintien välillä. Vihdintien läheltä löydän kosteaa kortekasvuista metsää lammikoineen. Haaveilen lehtokurpasta tai metsäviklosta, mutta saan tyytyä kahteen rantasipiin, jotka löydän joen sivupuron varrelta. Puuntaimien istutusalueen laidalla näen miehen kallistelemassa kiikareita silmille ja takaisin tiuhaan tahtiin. Näin siis luulen. Lähemmäksi päästyäni huomaan, että kiikarit ovatkin oluttölkki ja sitä ei viedä silmille vaan avonaiseen suuhun. No, vähän jo ihmettelinkin miehen kiikareiden punaista väriä. Tuomet ovat aloittaneet kukintansa ja vaikka minulla on huono hajuaisti, tätä makeaa tuoksua ei voi olla haistamatta.


Lähellä Kartanohaan lampea kaupungin viljelypalstoilla kuulen uuden fasaanikukon törähtelyä. Kirjosieppo laulaa täälläkin, samoin kuin tikli ja pensaskerttu. Nurmikkoaukealla hyppii kivitasku. Kottarainen lennähtää ylitseni. Ne ovat siinä mielessä mukavia lintuja, että niistä tulee aina lapsuus mieleen. Kotipihassamme ne pesivät joka vuosi isoon kuuseen ripustetussa entisessä postilaatikossa ja kävivät pitkin kesää syömässä lintulaudalla mummoni laittamia ruoantähteitä, kuten riisipuuroa. Täällä joen rannalla tapaan mitä ihmeellisimpiä kukkia. Ettei vain joku olisi käynyt levittämässä vanhaa riisipuuroa lannoitteeksi.






Kartanohaan lammella istahdan hetkeksi evästämään. Löydän lammelta kuusi vesilintulajia: sinisorsia, haapanoita, tukkasotkia, nokikanoja, kolme naarastelkkää ja yhden liejukanan. Nauru- ja kalalokkeja lentelee lammen ympärillä. 

Nokikana on joko kuollut tai hautoo.
Lähdetkös siitä matkoihisi, senkin iso Pullasorsa!
Ja sitten pussataan!

Rautatiesillan jälkeen pysähdyn. Mies edessäni polulla kuvaa innokkaasti jotain lintua. En tohdi mennä häiritsemään häntä enkä lintua. Kun hän lopettaa kuvaamisen, menen jututtamaan miestä, joka esittäytyy Erkiksi. Hän on kuvannut pelotonta satakieltä, joka toden totta meistä välittämättä tulee välillä ihan lähelle avoimesti näkyville. Tavallisesti satakieliä saa pitkän aikaa etsiä pusikoista, ennen kuin niitä saa näkyviin. Pikkutikka laulaa lähellämme. Alamme siis kuvaamaan sitä. Sekin on melko peloton. Paikalle tulee mies koiransa kanssa. Hän kertoo pikkutikan pesineen tässä paikassa viime vuonna. Tänäkin vuonna tikka on tehnyt lukuisia uusia koloja rannan leppiin.


Tyytyväisenä päivän saaliiseen palaan kotiini läheisen puiston kautta. Kirsikkapuu on kauniisti kukassa. 


Tapaan lopuksi kaksi pesästä lähtenyttä mustarastaan poikasta. 



Havaitut lintulajit: mustarastas, räkättirastas, talitiainen, sinitiainen, viherpeippo, peippo, pajulintu, sepelkyyhky, varpunen, punakylkirastas, kesykyyhky, tervapääsky, punarinta, naakka, varis, kalalokki, käpytikka, harakka, kirjosieppo, mustapääkerttu, kuusitiainen, satakieli, fasaani, västäräkki, rantasipi, tikli, kottarainen, pensaskerttu, sinisorsa, kivitasku, haapana, nokikana, tukkasotka, naurulokki, telkkä, liejukana, pikkuvarpunen, pikkutikka, varpushaukka, yhteensä 39 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti