10.2.2018

Iltakyykytys


Miksen voisi illalla television katselun lomassa hieman kuntoilla? Punnertaa, kyykätä, nostella hieman painoja. Tai jotain. Tätä olen ihmetellyt jo useamman vuoden ajan. Eipä ole tullut tehtyä, paitsi silloin tällöin pistemäisesti, kun innostun hetkellisesti vaikkapa punnerrushaasteesta.


”Tänä vuonna tämä asia on toisin.” En halua sanoa, että päätin näin, koska tiedän, että pelkät päätökset eivät pidä. Tahto on lihas, joka väsyy. Vain todella kovilla tahtoihmisillä tahdolla ponnistaminen onnistuu.

Mitä sitten, jollei pelkkä kova tahto ja tsemppi auta? Neljä asiaa:

Motivaatio. Tällä on suuri vaikutus aloittamiseen. Kun on motivoitunut, niin lähtee liikkeelle ihan itsestään motivaation puhurin siivittämänä. Alussa voi vain leijailla ja antaa motivaation hoitaa homman. Mutta kovinkin tuuli tyyntyy ja samoin hiipuu motivaatio. Tarvitaan muutakin.


Toisen tuki. Toisen tuki auttaa kummasti. Kyllästymisen tullessa virkeämpi inspiroi väsyneempää.

Kohtuus. Moni on inspiroiduttuaan niin into piukeena, että polttaa innostuksen kynttilää molemmista päistä ja tekee hurjia kehittymissuunnitelmia. Tekee innoissaan liian paljon ja liian usein. Noutaja nimeltä väsy tulee helposti jo parin viikon päästä.
Arkeen liittäminen. Tämä on hyvin tärkeää. Liitä uusi toiminto arkeesi niin, että sen tekeminen sujuu helposti ja sinulle sopivalla hetkellä. Näin myös muistat tehdä uuden toiminnon ajallaan.

Mites omalla kohdalla nämä asiat?

Meillä on juuri nyt puolisoni kanssa molemmilla suuri innostus ja motivaatio liikuntaa kohtaan, terveys-, jaksamis- ja hyvinvointisyistä. Osan liikunnasta teemme yhdessä.


Itse aloitin iltajumpan 20.1. vain kolmella liikkeellä: leuanveto, jalkakyykky ja lankutus. Toistomäärät olivat alussa kohtuulliset: leuanveto 3, jalkakyykky 30 ja lankutus 1,5 minuuttia. Helmikuussa nostin kierroksia yhdellä pykälällä: 4 leukaa, 40 kyykkyä, 1:40 lankutusta. Puolisolla on oma ohjelma, mutta teemme ne samanaikaisesti. Liikevalikoima todennäköisesti kasvaa jatkossa tai sitten ei. Olen nyt tyytyväinen tähän. Etunojapunnerrukset ja vatsarutistukset teen aamujumpassa. Kun aloittaa pienestä, niin koko hommaan kuluva aika on vähäinen: leuat 1min, kyykyt 3 min ja lankutus 2 min. Eli yhteensä huikeat 6 min. Ei ole ajallinen rasite!


Ratkaiseva askel on ollut jumpan liittäminen arkeen. Meillä se on liitetty iltapalaan. Heti kun jommalla kummalla alkaa sylki valua ja hän mainitsee avainsanan ”Iltapala”, niin se on muistutus: ”Ai niin, se iltajumppa”. Ei pääse unohtumaan. Liiat syljet nieleskellään ja sitten jumpataan. Ja kun jumpan on tehnyt, niin on hyvä mieli. Ja palkinnoksi saamme sen iltapalan.

Nyt jumppaa on takana jo 3 viikkoa. Yhden korjausliikekin on tehty: olen pitänyt tilapäistä taukoa kyykyistä 4 päivää, kun polvet alkoivat kipeytyä. Ehkä kyykkäsin liian alas. No pari päivää vielä taukoa ja sitten uudelleen ja aloitus 30:sta. Tässä iässä ei kannata olla yltiöpäinen. 

Sanotaan, että teko muuttuu tavaksi, kun sitä on toistanut noin 30 päivää peräkkäin. Sitä odotellessa. Aamujumppaa olen tapaillut jo puolentoista vuoden ajan ja vaikeata olisi olla ilman.

2 kommenttia:

  1. Hienoa!
    Valokuvista saa sen käsityksen, että kun käsipainon koko kasvaa, niin miehen maha pienentyy. Täytynee kokeilla jos sama toimii naisellakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli käsiliikkeet vahvistavat vatsaa. Alankin tehdä vatsaliikkeitä :)

      Poista