26.2.2018

Kyykkyviiniä

Astun sisälle liikkeeseen. Paikalla on naismyyjä. Sanon hänelle: ”Olen aikoinani ostanut täältä staijauskepin, mutta se on mennyt rikki. Saisinko uuden?”

Mikäkö on moinen keppi? No, se on suomalainen innovaatio, kiikareihin kiinnitettävä tukikeppi kiikareiden käytön helpottamiseksi. Siitä käytetään myös nimityksiä finnstick tai seipiö. Entäpä, mitä on staijaus? Se on lintujen muuton seurantaa. Siinä puuhassa staijauskepistä on erityisen paljon hyötyä, kun joudutaan kannattelemaan kiikareita pitkiä aikoja haravoitaessa taivaanrannasta lintuja. Staijauskepin alapään voi vaikka tukea omaa pömppömahaansa vasten.

Nainen kysyy, mikä entisessä kepissä on mennyt rikki. Selitän, että tarranauha, joka kiinnittää kiikarit keppiin, on rispaantunut. Nainen sanoo, että jos keppiosa on ehjä, niin voin vaihtaa siihen vain yläosan, missä tarranauhakiinnitys on. Hän sanoo ompelevansa uusia tarranauhoja yläosaan ja homma toimii niin, että tuot vanhan rispaantuneen yläosan meille ja saat uuden tilalle. Eikä maksa mitään. Kuuluu takuuseen. Sanon, että keppi myös pyörii tyhjää. Nyt olisi ollut hyvä, että minulla olisi olut keppi mukana. Sovimme, että tuon kepin kokonaisuudessaan mukaani, kun huomenna tästä taas ohi kuljen.

Sulkiessani liikkeen ovea ihmettelen takuukäytännön reiluutta. Eihän minulla ole edes kuittia ja olen ostanut värkin jo kymmenkunta vuotta sitten. Enpä arvannut, mitä vielä tapahtuisi.

Seuraavana päivänä liikkeessä on mies ja nainen. Nainen puuhailee jotain sivuhuoneessa ja mies palvelee asiakkaita. Kerron miehelle eilen käydyt keskustelut. Hän katsoo keppiä ja toteaa tuon tyhjän pyörimisen olevan tyyppivika tässä mallissa. Hän korjaa sen liimaamalla, mutta sanoo nauraen, että takuu loppuu heti, kun astun liikkeestä ulos. Naureskelen takaisin, että jäänkin tänne yöksi vääntelemään ja testaamaan keppiä. Saan keppiini uuden yläosan tarranauhoineen ja jätän vanhan tilalle, jotta nainen voi ommella siihen uuden nauhan ja tehdä siitä taas käyttökelpoisen jollekin toiselle.

Kun eilen kuulin naisen korjaavan tarranauhoja ompelemalla, päätin ottaa mukaan täältä liikkeestä ostamani jalustarepun, josta on pari saumaa ratkennut. Jalustareppu on jalustaan kiinnitettävä reppu (yllätys, yllätys!), jonka avulla jalustaa voi kuljettaa selässään kuin reppua. Ja repun taskuihin voi laittaa vaikkapa lintukirjan, termospullon ja eväät. Kysyn, onko reppua mahdollista korjata. Nainen vastaa myöntävästi ja ottaa sen heti työn alle.

Sillä välin, kun nainen ompelee, juttelen miehen kanssa niitä näitä. Samalla muistan, että jalustassani on hajonnut yksi kiristyssiipimutteri, jota käytetään teleskooppijalkojen lukitsemiseen. Kysyn, mahtaisiko liikkeestä löytyä uutta siipimutteria. Mies sanoo, että kyseinen jalusta on niin vanha, että varaosia on enää kovin huonosti saatavilla. Mutta hän on ohjeistanut asiakkaitaan tuomaan vanhoja jalustoja varaosiksi. Mies ryhtyy kaivamaan varastoaan. Hän joutuu siirtämään melkoisen määrän paketteja pois tieltä, jotta pääsee varastoaarteisiin käsiksi. Mutta lopulta hän löytää kuin löytääkin minun kaipaaman osan.

No, nyt minulla on varaosa, jolla saan korjattua jalustani, staijauskeppini on korjattu, niin yläosa kuin alaosakin ja jalustareppukin on kursittu kasaan. Kysyn, mitä olen velkaa. Hämmästyn, kun kuulen miehen vastaavan, että ei mitään. Nyt suorastaan vaadin päästä korvaamaan saamani palvelun jollain tavalla.

Mies haroo partaansa ja sanoo hitaasti: ”No kyllä me punaviiniä juodaan. Ja se voi hyvin olla kyykkyviiniä.” Kysyn, mitä on kyykkyviini. Mies vastaa: ”No ne on Alkossa siellä alimmilla hyllyillä.” Poistun liikkeestä nauraen ja lupaan pistäytyä pian viinipullon kera.

Parin päivän päästä palaan liikkeeseen viinipullo kourassani. Vain nainen on tänään paikalla. Hän on otettu, kun tarjoan hänelle vastalahjani. Ja koska myyjät ovat lintuharrastajia, niin tottakai pullon kyljessä komeilee linnun kuva. Enkä turvautunut ihan kyykkyviiniin. Pikemminkin kyseessä on kumarrusviini.

Ja missäkö liikkeessä on näin hyvä palvelu. Kyseessä on Foto Fennica Ruoholahden metroaseman vieressä. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti