19.1.2019

Vuosi 2018 - Mökkeily


Käyn läpi mennyttä vuotta 2018. Nostan esiin hyviä asioita viime vuodelta. Tällä kertaa aiheena on Mökkeily.

Heinäkuu

Herään siihen, kun lintu pyrähtää viereisessä pensaassa. Ja nyt toinen lintu hyppii laavun katolla. Rannalla harakka alkaa nikotella. Järveltä alkaa kuulua outoa ääntä: kohinaa ja kolinaa. Nousen istumaan. Aha, Arto on lähtenyt aamusoudulle. Katson kun hän vetelee pitkiä vetoja ja vene rikkoo tyynen vedenpinnan, airot hieman kolisevat. Hyttyset ovat häipyneet, yöllä niitä inisi verkon takana. Muistan heränneeni yöllä, katsoneeni hetken yössä loistavaa kuunsiltaa ja vajonneeni melkein heti takaisin raskaaseen uneen. Kyllä oli hyvä idea siirtyä mökin hikisistä huoneista tänne ulkoilmaan nukkumaan.


Nyt minulla ei ole mihinkään hoppu. Arto on järvellä ja muu mökin porukka nukkuu vielä. Tai voi olla, että koirat ovat jo heränneet, mutta eivät pääse vielä ulkoilemaan. Nautin varhaisen aamun viileydestä. Päivät ovat olleet todella kuumia. Onneksi Jämijärven vesi on pysynyt uimakelpoisena helteistä huolimatta. En muista koskaan, että uimavesi järvessä olisi ollut näin lämmintä: reilusti yli 25 C. Uimaan meno on nyt helpompaa kuin koskaan, mutta vesi ei myöskään virkistä. On tämä erikoinen kesä. Ja on tämä erikoinen paikka. Eilen käveltiin Jämijärven harjuilla ja maisema oli kuin Lapista: aluskasvillisuutta ei juuri ollenkaan ja paljon poronjäkälää. Ja ne hienot lähteet: Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde. Vesi pulppuilee lampareen pohjan hiekkapohjan läpi ja purskahtelee pintaan kuin kuuma lähde konsanaan. Totta kai myös maistoin Uhrilähteen raikasta vettä. Nyt olen joko terve tai jopa pyhä. Suomen kesä paljastelee hienouksiaan sille, joka on tutkiva ja hieman utelias.


Elokuu

Kurotan kättäni kohti varpaita. Tunnen, kuinka jalkani takaosa venyy. Pidän venytyksen yllä puolisen minuuttia. Sitten kiepsahdan selälleni. Nostan polvet koukkuun ja pyörittelen polvipakettia mahani päällä, ensin vastapäivään ja sitten myötäpäivään. Jään siihen paikalleni lojumaan. Katson, kuinka puolisoni vieressäni ojentelee ja venyttelee raajojaan. Siirrän silmäni taivaalle. Aluksi ei näy kuin sinistä, kirkasta taivasta. Sitten sinisessä liikkuu jokin: liitävä lintu. Seuraan sitä katseellani. Se liitää myötätuulessa reipasta vauhtia liikuttamatta siipiään lainkaan. Sitten se iskee muutaman kerran jäntevästi siivillään ja jatkaa liitoaan. Päästessään yllemme, hiirihaukka jää hetkeksi kaartelemaan, ehkä se naurahtaa meille, maan matosille, jotka ruohikolle levitetyillä vilteillä kiemurtelemme. Pian yhytän toisen hiirihaukan ja vielä kolmannenkin. Kaikki tulevat samaa taivasputkea pitkin. Sitten näen pienen lintuparven. Jo lintujen pomppivasta lentotyylistä ja tylpistä, kuin kirveellä katkaistuista siivistä, voi tunnistaa linnut töyhtöhyypiksi. Näkökenttään ilmestyy kaksi valkeaa lintua. Välillä kuuluu karhea rääkäisy. Räyskät kaartelevat yllämme ja nousevat ylemmäs ja ylemmäs, kunnes ottavat kiinteän kurssin ja häipyvät horisonttiin.


Kiepsahdan kyljelleni. Täältä ruohikon tasolta on erilainen näkövinkkeli maisemaan. Punainen mökki rinteen päällä sinistä taivasta vasten näyttää siltä kuin se olisi lähellä taivasta. Ja niin se tavallaan onkin, ihana mökki. Ruohokenttää mökille päin riittää ja ruohikossa kasvaa monenlaisia kukkia. Täältä alhaalta katsottuna kukilla käyvät perhoset, neidot, nokkoset, lantut, amiraalit ja muut, näyttävät lepattaen tanssivalta parvelta, kuin lehtiä lentelisi syksyisessä tuulenpyörteessä. Vielä on kesä, vielä hetken. Vielä aurinko lämmittää ihanasti, vaikka viileät aamut, koleat tuulet, kurkien huudot peltojen yllä, joutsenten laulut järveltä ja taivaalla etelään kiitävät lintuparvet, ennustavat vääjäämätöntä muutosta kohti syksyä. Mutta ei vielä. Nyt olemme kesän lapsia ja kellimme tässä, tuoksuvalla ruohikolla. Ja kohta istumme vierekkäin mökin rappusilla, siemailemme kahvia höyryävistä kupeista, syömme viiden sentin täytteillä kuorrutettuja voileipiä, katsomme järvelle, juttelemme hiljaisella äänellä aamun ajatuksista, päivän suunnitelmista, maiseman kauneudesta, elämän ihmeistä ja odottelemme poikamme heräämistä ja sitä, kuinka hän muuttaa suunnitelmiamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti