8.3.2020

Ihmisillä on viisi erilaista juoksutyyliä


Maailmassa on ihmisiä noin kahdeksan miljardia. Luulisi, että juoksutyylejä on yhtä monta. Mutta ei. Tutkimuksen mukaan juoksutyylejä on vain viisi. En lukenut tutkimusta, mutta yritän tässä arvuutella, millaisia nuo viisi tyyliä voisivat olla.


Pikajuoksu. Jotkut ihmiset ovat niin kiireisiä, ettei heillä ole kunnolla aikaa juosta. Joillakin aikaa on vain kymmenisen sekuntia, minkä aikana he juoksevat kaksi puhelinpylvään väliä. He ovat kehittäneet etenemistyylin, missä hyödynnetään kyynärpäitä. He puhuvat nopeasti, lukevat vain otsikot ja katsovat kuvat, syövät pikaruokaa, pilaavat parketit piikkareillaan, ajavat urheiluautoilla pikateillä, elävät kuin viimeistä päivää ja kuolevat nuorina.

Pitkänmatkanjuoksu. Eli kestävyysjuoksu. Tällaiset ihmiset eivät juokse kiirehtiäkseen. He juoksevat vain silloin, kun heillä on paljon aikaa. Silloin kun juoksu kestää ja kestää ja kestää. Ja juoksija on niin kestävä, että myös hän kestää. Heidän tunnuslauseensa on: Anna mun kaikki kestää. Ja jos he joutuvat luovuttamaan kesken matkan, he sanovat vain: Kiitos, ei kestä.

Hölkkä. Löysät tyypit eivät pingo, vaan hölköttelevät. He säästävät itseään, kenties pahan päivän varalle. He eivät anna parastaan ja jotkut saattavat jopa vältellä hikeentymistä. Heille juokseminen ei ole itse asia, vaan he keskittyvät samalla moneen muuhun toimeen: katselevat maisemia, ulkoiluttavat koiria, juttelevat hölkkäkaverin kanssa, tekevät kesämatka- tai elämäntapamuutossuunnitelmia tai jopa nukuttavat lapsia vaunuja työntäen. He hölkkäävät läpi elämän, joka lipuu ohi kuin maisemat jalkojen jolkottaessa eteenpäin.


Paljasjalkajuoksu. Tätä tyyliä harrastavat aboriginaalit, kaupunkien hipsterit tai sitten ne, joilla ei ole varaa ostaa juoksukenkiä tai jotka kärsivät hiertymistä tai liikavarpaista. Esim. kahdentoista varpaan sullominen isompaankin kenkään ei ole mikään helppo tehtävä ja onnistuessaankin kivuliasta. Entisaikana valmistettiin mokkasiineja nahasta ja kenkiä tuohesta, ettei tarvitse paljain jaloin kulkea. Nykyisin markkinoinnin mestarit myyvät juoksukenkiä, jotta voisi harrastaa paljasjalkajuoksua.

Yöjuoksu. Juoksu tapahtuu poikkeukselliseen aikaan. Kun normaali-ihminen alkaa nukkua, yöjuoksija piristyy ja alkaa kukkuu, varsinkin jos on kännissä kuin käki. Ja usein yökukkuminen edellyttää piristeitä. Normaalissa juoksemisessa yritetään lyödä muut laudalta, juosta kovempaa kuin muut tai ainakin itsensä voittaen. Yöjuoksija juoksee yleensä paikallaan tanssien ja yrittää saada jonkun toisen samalle laudalle, niin että he yhdessä voisivat yöjuosta ja kesäisin jopa triathlonistien tapaan harrastaa myös yöuintia. Kolmas yölaji ei kuitenkaan ole pyöräily, vaan hyvin usein tästä alkava pitkäaikainen pörräily.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti