25.1.2015

Poliiseja ja pihabongausta

Käännyn sivutielle. Äkkiä huomaan taustapeilistä, että poliisiauto on perässäni. Ajan suunniteltuun paikkaan tien sivuun ja astun autosta ulos. Poliisiauto parkkeeraa perääni ja autosta nousee virkapukuinen. Poliisi puhalluttaa minut. Ei ole tyytyväinen. Kysyy ajokorttia. Annan sen. Ei vieläkään tyytyväinen. Vie ajokorttini autossa istuvan virkaveljensä katsottavaksi. Yhdessä syynäävät, kunnes jepari tuo korttini takaisin. Hän toivottaa vakavalla naamalla hyvää päivänjatkoa.

Sellainen tsekkaus avaa päiväni tänään. Minä menen tsekkaamaan linturuokintamme. On vielä hämärää. Silti tiaiset jo laulavat. Ruokinnalla on hiljaista. Pari mustarastasta pöllyttää auringonkukkasiemenkasoja. Ja muutama punatulkku on maassa murkinoimassa.

Pysyttelen kauempana ja annan itseni laskeutua tähän paikkaan, tähän hetkeen. Ja annan linnuille rauhan tulla näkyviin. Vähitellen mustarastaiden määrä nousee neljään. Punatulkkuja valuu lisää. Varis lentää ohi. Muutama harakka tulee rähisemään. Tiaisten suhteen on kumman hiljaista. Kaksi kurrea tuo paikkaan eloa.

Hiiviskelen lähemmäs. Nyt punatulkkuja on pieni joukkio maassa ja lisää puiden latvoissa. Lasken kaiken kaikkiaan viisitoista tulkkua. Käydessäni niitä läpi huomaan jykevänokkaisen varpusen, siis nokkavarpusen. Se liikehtii levottomasti, ei selvästikään pidä paikallaolostani ja lennähtääkin kohta pois paikalta. Pari viherpeippoa lauleskelee puiden latvoissa.


Kuivan käppyrän latvaan lennähtää käpytikkanaaras. Välillä se intoutuu rummuttamaankin lyhyesti. Sitten paikalle lentää toinen käpytikkanaaras. Syntyy rähinä. Vielä kolmas tikka, koiras, tulee paikalle. Rähinöinti jatkuu. Koiras kyllästyy ja lentää rasvamakkaralle syömään. Katselen kahden tikkanaaraan välienselvittelyä. Taas ilmestyy uusi tikka, tällä kertaa pienempää kaliiberia. Pikkutikka ei välitä isompien riitelystä, vaan laskeutuu herkuttelemaan rasvalla. Lopulta käpytikat rauhoittuvat ja kiertävät enää puunrunkoa, toinen toisella puolella ja toinen toisella. Nyt homma näyttää enemmänkin soidintelulta kuin riitelyltä. Jospa he löysivät toisensa.


Tiaisetkin ovat nyt ilmestyneet paikalle. Ensi kertaa tällä ruokintakaudella puissa pyörii pieni parvi vihervarpusia. Pihabongauksen edellyttämä tunti on kulunut. Pihabongauksessa seurataan tämän viikonlopun lauantaina tai sunnuntaina tunnin ajan pihalla tai muussa paikassa lintuja ja merkitään ylös lajit ja lajimäärät. Tämä paikka on nyt minun pihani.


Täytän vielä ruokintapöntöt tuoreilla siemenillä. Jätän kurret lihomaan. Vielä kuuluu tikan pärrytystä. Tällä kertaa iskevät yhteen tikan nokka ja metallinpalanen. Tikan päristely ja tiaisten säkeet saavat kevään tuntumaan jo läheiseltä. Kävelen vihellellen autolle. Toivon, että en näe lisää poliiseja.

Havaitut lajit ja lajimäärät:
Talitiainen n. 10
Sinitiainen n. 5
Punatulkku 15
Viherpeippo 2
Vihervarpunen 12
Mustarastas 4
Varis 1
Harakka 3
Käpytikka 3
Pikkutikka 1
Nokkavarpunen 1
Kurre 3
Myyrä 11 kommentti:

  1. Poliiseilla oli omat bongauskilpailut meneillään ;-) Olen varma, että voitit ne mielenkiintoisemmilla lajeilla mennen tullen =D

    VastaaPoista