6.8.2016

Kesä 2015 - TOP5 - Ja mitä siitä seurasi

Tämän kesän täyttymistä odotellessa muistelen hetken, mitkä olivat viime kesän TOP5-elämykset. Ja mitä niistä seurasi. Niistä kun ei tullut aikanaan kirjoitettua tänne mitään. Olimme vaimoni kanssa järjestäneet itsellemme 3 kuukauden vapaat töistä.

Camino

Ehdoton ykköskokemus viime kesältä oli viiden viikon kävely vaimoni kanssa rinkat selässä Pohjois-Espanjassa 19.5. – 22.6. Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä. Kävelymatkaa kertyi lähes 650 km.

Kävelyretki oli hieman uskalias: emme juurikaan harjoitelleet etukäteen eikä vaimoni ollut koskaan kantanut rinkkaa selässään. Mutta pienten alkusäätöjen jälkeen matka alkoi sujua hienosti ja Caminon henki alkoi tarttua meihin. Kuulimme matkalla hienon viisauden: ”You dont walk the Camino. Camino walks into you.” Ja tämä viisaus toteutti itsensä: pikku hiljaa, askel askelelta, Caminon henki tarttui meihin. Toki ”Caminon kävely sinuun” vaatii avoimin silmin kulkemista, vastoinkäymisten hyväksymistä ja valmiutta yhteistoimintaan muiden kulkijoiden kanssa.

Caminon voi kulkea omassa rauhassaankin, mutta minulle Caminon ydin on sen sosiaalinen elementti. Caminon kävelijät muodostavat ikään kuin yhden suuren perheen: kaikilla on sama fyysinen matka, kaikilla on kävelylle jokin tarkoitus, toisia autetaan, asioita ja tavaroita jaetaan. Puhalletaan yhteen hiileen. Siitä muodostuu Caminon henki.

Corpus Christi -juhlaan liittyvää katujen koristelua ja tämän kadunpätkän koristeluun osalllistuneet.

Saimme osallistua ruoan laittoon isommalle ryhmälle, saimme yöpyä kylässä jossa ei ole kauppaa eikä ravintolaa ja kaikki maksaa sen verran kun haluat maksaa, saimme koristella Corpus Christi juhlaa varten kylän pääkadun kukilla, saimme viettää yhden matkalaisen syntymäpäiviä kylän viinikellarissa, kävimme lukuisia henkeviä keskusteluja, saimme uusia ystäviä ja paljon muuta. En tiedä mitään muuta paikkaa, missä tällainen yhteishenki muodostuu kuin itsestään toisilleen vieraiden ihmisten kesken. Ja reitin loistavat järjestelyt ja ystävällinen paikallinen väki tukevat matkan tekoa.

Caminon henki jäi elämään meissä. Se on vaikuttanut moneen muutokseen. Sinne palataan. 
  
Interrail

Kakkoselämykseksi nostan vaimoni kanssa tehdyn Interrail-matkan heti Camino-kävelyn perään. Tulimme siis Caminolta kotiin junailemalla Euroopan halki kaksi viikkoa. Reittimme kulki Portugaliin, Espanjan halki Ranskaan, Etelä-Ranskasta Sveitsiin ja Itävaltaan ja sieltä Saksan halki Tanskaan, mistä lensimme kotiin.

Portugalissa kävimme tervehtimässä vanhaa Camino-kaveriani Fernandoa, jonka tapasin ensimmäisellä Caminollani viisi vuotta aiemmin. Tämä on yksi Caminon hienous. Saat uusia ystäviä. Ja vaikka emme Fernandon kanssa olleet yhteyksissä noiden viiden vuoden aikana, hän heti toivotti meidät tervetulleeksi, kun ilmoitin muuten vaan hänelle, että aiomme kävellä Caminon.

Bernina Express -juna sukeltaa tunneliin matkalla Alppien yli Sveitsistä Italiaan.

Reittimme muodostui muutaman kiintopisteen ympärille. Vaimoni halusi ehdottomasti ajaa junalla Alppien yli Sveitsistä Italian puolelle. Bernina Express –junalla tehty matka olikin unohtumaton kokemus. Toinen kiintopiste oli Saksan Kassel. Sinne menimme katsomaan pariskuntaa, jonka kanssa teimme yhdessä matkaa Caminolla muutaman päivän ajan.

Muita mieleenjäävimpiä muistoja junamatkalta olivat Itävallan kaunis kaupunki Salzburg sekä kuuma ja eloisa Köln, jossa oli värikästä katseltavaa, kun siellä vietettiin juuri isoa Pride-festivaalia. Kuumuus jäi myös mieleen. Koko kaksi viikkoa 30-35 asteen helle helli (tai moukaroi) meitä. Huippuna Kölnin 37 astetta. Kykenimme ulos kaupungille vasta illan tultua.

Junalla matkustaminen on mukavaa. Junailua voisi jatkaa rajatummassa muodossa, esim. tutustumalla Ranskaan tai Italiaan.

KonMari

Vietettyämme yhteensä seitsemän viikkoa poissa kotoa tullen toimeen vain niillä tavaroilla, jotka mahtuivat kahteen rinkkaan, totesimme että ihminen tulee hyvin toimeen vähemmälläkin tavaralla. Olin keväällä hankkinut KonMari-siivouskirjan ja luettuani sen ryhdyimme heti vähentämään tavaramääräämme.

Menetelmän mukaisesti kävimme kaikki tavaramme läpi tavaralaji kerrallaan: vaatteet, kirjat ja lehdet, paperit, käyttöesineet, sekalaiset tavarat, muistoesineet. Jokaisen (kyllä jokaisen!) esineen kohdalla tulee tunnustella kahta asiaa: tarvitsenko todella tätä tavaraa tai tuottaako se minulle iloa. Menetelmän mukaan kaikista muista tavaroista tulee luopua. Myöskään varastoja (siltä varalta että joskus tarvitsisin) ei tule pitää. Tällaiset tavarat voi hankkia sitten, kun niitä alkaa tarvita. Vaimolleni tuskallisin operaatio oli vaatteiden setviminen, minulle se, kun vähensin kirjojeni määrän puoleen entisestä.

Näistä puolet lähtee kiertoon.

KonMarissa on yhtenä keskeisenä ajatuksena, että jokaiselle tavaralle tulee olla oma paikkansa ja käytön jälkeen tavara laitetaan takaisin paikalleen. Näin sinun tarvitsee siivota tavarasi vain kerran elämässä ja sen jälkeen tavarat pysyvät omilla paikoillaan lopun elämääsi. Jos vain palautat ne käytön jälkeen takaisin.

Uhrasimme lomastamme pari kolme viikkoa kaikkien tavaroidemme läpikäymiseen. Mutta se kannatti. Raivauksen jälkeen on ollut todella vapauttavaa, kun kaapeissa on väljyyttä ja kodissa on vain tarpeellista tai iloa tuottavia esineitä.

Ylimääräisistä tavaroista eroon pääseminenkin oli hauska juttu. Jonkin verran heitimme tavaraa roskiin, mutta kaikki ehjät joko lahjoitimme tai myimme pois. Myimme tavaroita kaksi kertaa Hietaniemen kirpputorilla. Varsinkin jälkimmäinen näistä oli hauska kokemus. Opimme Caminolla, että yksi hinnoittelutapa on ”donativo”: maksat sen verran kun katsot tarpeelliseksi eli ostaja määrittelee hinnan. Kohtasimme anteliaita ostajia, jotka maksoivat enemmän kuin olisimme kehdanneet pyytää, hamstraajia jotka rahtasivat kotiin kassikaupalla kirjoja 50 centillä kappaleelta tai sellaisia jotka eivät pystyneet sanomaan haluamalleen tavaralle mitään hintaa. Kaikki myymättä jääneet tavarat lahjoitimme Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kirpputorille.

KonMari jatkuu vielä. Nyt on siivouksen alla sähköinen esineistö: tiedostot, sähköpostit, digikuvat, dia-kuvien ja VHS-videoiden siirto digitaaliseen muotoon.

Lohja

Oli ihana päättää kolmen kuukauden vapaa viikkoon suomalaisessa luonnossa. Olimme vuokranneet mökin Lohjansaaresta. Siellä nautimme luonnon kauneudesta yhdessä rantakäärmeiden, sisiliskojen, kuikkien ja muiden lintujen kanssa. Suurin ylläri oli rantakäärme, joka oli kerällä kaasugrillin sisällä, kun avasin kannen. Jätimme paistamatta!

Tänäkin kesänä, kuten melkein jokaisena kesänä sitä ennen, olemme vuokranneet mökin kesäisestä luonnosta nauttimiseen.Muutos

Viidettä kesän 2015 elämystä en heti keksinyt. Joten laitettakoon sijalle viisi sana muutos. Jokin minussa muuttui Caminon jälkeen. Koin että unelmiin tulee tarttua (ei sitten joskus vaan mahdollisimman pian) ja toteuttaa ne. Ja kun on toteuttanut jonkin unelman (kuten me unelman vapaasta kesästä ja yhteisestä Camino-kävelystä), tietää että muutkin unelmat ovat toteutettavissa. 


Jo unelman toteuttaminen vaatii muutosta ja toteuttamisen jälkeen seuraa lisää muutoksia. Elämä toteutuu muutosten kautta. Muutos on elävyyttä. Muutos on pysyvä olotila. Hyvä niin!


2 kommenttia:

  1. Onneksi mikään asia ei loppujen lopuksi jämähdä paikalleen. Kyllä muutos tekee hyvää, vaikka edes pienikin =).

    VastaaPoista