26.2.2019

VHS - Vanhaa Hapatusta Säilöttynä



”Vieläkös katsot VHS-kasettejasi?”, kysyi puolisoni minulta. ”Ajattelin heittää omat kasettini roskiin. Ja pojan myös, olen kysynyt luvan.”

Näin alkoi sunnuntaiaamuni. Ja eihän siinä auttanut muuta kuin katsahtaa lipaston laatikkoon ja tutkia, mitä ihmeen kasetteja minulta vielä löytyi. Ja löytyihän sieltä: Attenboroughin sarja Lintujen Elämää TV:stä nauhoitettuna, Rapalan mainoskasetti kalastuksesta ja uistimista, Chaplinin elokuvia, musiikkinauhoja ynnä muuta vanhaa. Läjitin kaikki videonauhani yhteen kasaan ja vein ne Molok-roskikseen.


No en ihan kaikkia. Kaksi kasettia oli pakko säästää. Niinpä seuraavana viikonloppuna laitoin ”aarteeni” pyörimään VHS-nauhuriin. No pyöriminen loppui alkuunsa, kun nauha oli lopussa. Kaivoin esiin pölyisen kaukosäätimen, mutta siitä olivat patterit lopahtaneet. No, nauhurissa oli onneksi ”manuaalinappulat” ja aloitin nauhan kelauksen. Ennätin käydä vessassa tarpeillani, kävellä ympäriinsä asunnossani, voimistella ja tarkistaa, oliko minulle tullut whatsapp-viestejä, ennen kuin kelaus loppui ja nauha oli alussa.

Pyöräytin nauhan päälle ja suttuinen kuva ilmestyi televisioon. Ensimmäinen dokumentti kertoi onnellisesta erakosta (Gubben i stugan), joka asusteli yksin Ruotsin korvessa kaukana muusta asutuksesta. Dokumentissa seurattiin vanhuksen elämää vuodenkierron ajan. Kaksi kohtaa jäi erityisesti mieleeni. Toinen oli, kun ukkeli laittoi grammarin soimaan ja hänen jalkaansa alkoi kovin vipattaa. Toinen oli, kun gubbe syksyisenä iltana lämmitti ja kantoi vedet pihalla lojuvaan kylpyammeeseen ja pimenevässä illassa makoili ammeessaan katsoen tuikkivaa tähtitaivasta ja kuunnellen luonnon ääniä.
  

Katsoin myös dokumentin ruotsalaisesta runoilijasta Elo Viidingistä. Ja runsaasti konserttitaltiointeja: REM, Doors, Ultra Bra, David Bowie ja Alanis Morissette. Viimeksi mainittu oli herkkyydessään ja lauluihin eläytymisessään koskettavaa seurattavaa. Viime kesänä onnistuin näkemään hänet Pori Jazzissa ja sielläkin hän antoi kaikkensa, ihan kaiken. Aito artisti. Ja mahtava ääni.

Ja sitten heitin pois nuokin kaksi nauhaa. Ja koska olin jo pari vuotta sitten antanut kotivideot digitoitaviksi, niin nyt analoginen aikakausi meidän kodissa päättyi tähän. No, ei nyt sentään. Jäihän meille vielä vinyyli- ja C-kasettisoittimet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti