11.3.2017

Kuikuile höristele kevättä - 10.3.2017

Viikki klo 7:05 – 8:45. Vajaan viikon kestänyt kylmä ja lumisateita sisältänyt jakso on ohi ja tänään on kirkas aamu, lämpötila nollan vaiheilla. Lintujen elämöinti on ihan toista kuin viikko sitten. Sini- ja talitiaiset, varpuset, varikset ja varsinkin viherpeipot kuuluttavat olemassa olostaan heti avattuani auton oven.

Saapuessani ladolle, ladon takaisessa metsässä vilahtaa jotain valkeaa. Valkopukuinen kärppä siellä säntäilee mustapäinen häntä pystyssä. Ladolta avautuu eteeni kaunis maisema: tyyntä, pellon päällä siellä täällä hienokseltaan usvaa ja aurinko juuri nousemassa valopallona taivaalle.

Idyllisen aamun keskeyttää kiroileva naisen ääni. Peltotiellä kulkee keski-ikäinen nainen taluttamassa koiriaan. Tai oikeastaan koirat taluttavat naista. Nainen käyttää ainakin kolmea eri kirosanaa ja riuhtoo ja repii voimalla kahta koiraansa hihnasta. ”Älä s…tana vedä!” Vähän väliä nainen pysähtyy, huutaa koirilleen ja riuhtoo niitä hihnasta. Koirille naisen huudot eivät mene perille, vaan ne alkavat vetää heti liikkeelle päästyään. Näytelmä toistuu uudelleen ja uudelleen. Väkisinkin nousee mieleeni, että nainen noituu itseään, kun ei ole opettanut koiriaan toimimaan oikein.

Vähitellen nainen koirineen häipyy horisonttiin ja saan taas nauttia tiklin laulusta. Välillä tiklejä tulee lisää ja parhaimmillaan lasken niitä ladon takaisesta metsästä täyden tusinan verran. Varpunen on ilmestynyt ladon rakenteisiin silputtamaan.


Isolepinkäinen istuu tutulla paikalla pienen pensaan oksalla peltojen toisella laidalla. Keltasirkkuja on peltojen keskellä olevan metsäpläntin koivuissa kuusi yksilöä. Räkättejä on vähemmän kuin viikko sitten, suurin parvi tänään noin 20 yksilöä. Sitten näen keväälle uuden lajin, kun uuttukyyhky tekee ylilennon. Jäykin matalin siiveniskuin se kaartaa koti Hakalan metsää ja häviää sinne. Hakalan metsään lentää myös käpytikka.

Hetken päästä kuulen uuttukyyhkyn uuhkuttelua takaani metsästä. No siinähän se. Onkohan sama kuin aiemmin nähty? Välillä tarkastan tilanteen pellolla. Ja kun käännyn katsomaan uuttukyyhkyä, se on saanut seurakseen lisää muuttolintuja. Tasan 20 kottaraista on piirittänyt yksinäisen kyyhkyn. Kottaraisetkin päästelevät hieman keväisiä ”riita”sointuja.


Pistän kamat pakettiin ja lähden talsimaan autolle. Käpytikka lentää puuhun viereeni. Ja kiikareilla näen, että osa Prisman viereisen lutakon sinisorsista on tullut tienpientareelle istuskelemaan. Huikeaa, tänään yksi lintulaji enemmän kuin viikko sitten. Kevät etenee kukon askelin!

Havaitut lintulajit: Viherpeippo, Varis, Sinitiainen, Mustarastas, Varpunen, Räkättirastas, Talitiainen, Tikli, Uuttukyyhky, Isolepinkäinen, Käpytikka, Keltasirkku, Kottarainen, Sinisorsa. Yhteensä 14 lajia.


1 kommentti: