18.3.2017

Kuikuile höristele kevättä – 15.3.2017

Viikki klo 7:10 – 8:50. Kävellessäni autolta pellon reunaa pitkin edessäni räpsähtää ja kaksi isoa lintua lähtee lentoon läheisestä puusta. Seuraan kahden kanahaukan lentoa pellon yli vastapäiseen metsään. Kiva alku päivälle!

Vakituisen katselupaikkani metsikössä laulaa tikli ja käpytikka lentää ”aaltoillen” metsästä pois. Pystytän kaukoputken ja saankin heti ihailla töyhtöhyyppäparven ylilentoa. Ympärillä pyörii myös uuttukyyhkyjä.

Minulle tulee pissahätä ja avaan jo vetoketjun, kun iso lintu lentää yli. Harmaahaikara. Yritän uudelleen pissatouhuja, mutta laulujoutsenten ääni ei anna lupaa. Mereltä päin nousee 12 laulujoutsenen parvi. Tarkistan, ettei joukossa ole pikkujoutsenia. Ei ole.

Ei tässä nyt pissalle ehdi, pellotkin ovat täynnä hanhia. Lasken eri parvista yhteensä 73  kanadalaista, 3 merihanhea ja yhden valkoposken. Yksi laulujoutsenkin näkyy valkoisena pilkkuna tummaa peltoa vasten. Mereltä nousee silloin tällöin uusi joutsenparvi ja ynnään muuttavia laulujoutsenia yhteensä 29 kpl.

Ryhdyn selvittämään pelloilla ruokailevien pienempien lintujen tarkempaa olemusta. Lasken paikalla olevan 32 kottaraista ja noin 45 räkättirastasta. Yhtään kulorastasta en löydä. Kiuruja näen enimmillään 12 yksilön parven. Isolepinkäinen ei ole vielä lähtenyt muutolle vaan istuskelee samassa puussa kuin kahdella ensimmäisellä kerralla täällä ollessani.

Taivaalla näen pieniä töyhtöhyyppäparvia, viisi ylilentävää korppia, joitakin harmaalokkeja sekä vihdoin uuttukyyhkyjen lomassa myös yhden sepelkyyhkyn. Metsän päälle nousee neljän harmaahaikaran parvi.

Viereeni tulee jutustelemaan herrasmies joka on kuten minäkin koukannut ennen töihin menoa Viikin peltojen kautta. Näytän hänelle kaukoputkella töyhtöhyypän, valkoposkihanhen ja pelloilla ruokailevan laulujoutsenen. Hän on eilen käynyt pöllöretkellä Pornaisissa ja kuullut useita lajeja pöllöjä, mm. helmipöllön. Sitä en itse ole kuullut enkä nähnyt pitkään aikaan. Mustalta näyttävä varis lentää kohden metsänreunaa, mutta harmikseni en saa sitä heti putkeen, joten mustavaris jää tällä kertaa meille vain haaveeksi.

Vieraan lähdettyä napsin vielä läheisen talon katon antennin päältä pikkuvarpusen. Vielä aion ottaa pari valokuvaa maisemasta, mutta kamera ilmoittaa, että muistikortti on lukittu eikä suostu ottamaan kuvan kuvaa. Otan muistikortin esiin ja näen että sen puoliskot ovat irtoamassa toisistaan. Kaksi vuotta vanha muistikortti irvistää minulle. Eipähän tällaista ole koskaan ennen tapahtunut. Saisikohan siitä rahat vielä takaisin, jos palauttaisi ostoliikkeeseen. Ajattelin ainakin yrittää.


Kun en saa kuvia, niin hoidan sitten sen pissahädän ja lähden taapertamaan kohti autoa. Mieleeni muistuu, että onhan minulla kännykkä ja saahan silläkin kuvia. Niinpä napsauta muutaman kuvan. Vielä matkalla autolle näen Viikinmäen päällä parveilemassa 50 variksen ja 70 harmaalokin hajaparven.

Kevät tuli kerralla ja lajimäärä tuplautui viime viikosta. Hai hou! Päivän nisäkkääksi sain läheltä juosseen rusakon.

Havaitut lintulajit: Varpunen, Talitiainen, Viherpeippo, Varis, Sinisorsa, Kanahaukka, Sinitiainen, Mustarastas, Tikli, Käpytikka, Töyhtöhyyppä, Kanadanhanhi, Merihanhi, Laulujoutsen, Korppi, Uuttukyyhky, Harmaahaikara, Räkättirastas, Kottarainen, Kiuru, Valkoposkihanhi, Keltasirkku, Naakka, Harmaalokki, Pikkuvarpunen, Isolepinkäinen, Sepelkyyhky, Kesykyyhky. Yhteensä 28 lajia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti