1.3.2017

Luonnon lumoa Kaivopuistossa - Helmikuu

Nousen Tähtitorninmäkeä ylös. Aurinko paistaa. Nautin valosta ja imen sitä sisääni kuin teini energiajuomaa. Käytettävissä oleva imu-iho-pinta-alani on tosin minimissään, koska mereltä puhaltava raaka tuuli edellyttää lämmintä pukeutumista.

Ihailen valossa kylpevää observatoriota ja sen pyöreitä torneja. Aiemmin sieltä tuijotettiin öisin planeettoja ja muita aurinkoja eli tähtiä. Ja ennen observatoriota mäellä poltettiin vartiotulia. Haaksirikkoisten patsaan vierestä löydän hienon kaitein turvatun näköalapaikan Kauppatorin suuntaan. Paikalle on tuotu siro pöytä ja tuoli.

Kauppatorilta päin lähtee lipumaan Suomen armeijan tykkivene. Kuvastaneeko epävarmaa aikaa, jota elämme. Avautuvasta merimaisemasta löydän harmaa- ja kalalokkeja, mutta en merilokkia. Löydän isokoskeloita, mutta en telkkiä enkä kyhmyjoutsenia. Varpuset tsilputtavat läheisessä pensasaidassa. Alan kiikaroida niitä ja löydän harmaapäiden joukosta yhden ruskeahattuisen, jolla on iso kauneuspilkku molemmissa poskissaan. Ilahdun tästä varpusen maalaisserkusta, pikkuvarpusesta, joka on eksynyt näin ydinkeskustaan. Katselen ympärilleni: merta, puistoa, puita. No jaa, ollaanko tosiaankin kaupungin ydinkeskustassa.

Olen jo laskeutumassa alas mäeltä, kun jään ihailemaan aurinkoisessa rinteessä pyöriviä talitiaisia. Niitä hyppii runsaasti maassa. Liekö joitakin hyönteisiä, hyppyhäntäisiä tai muita, jo herännyt auringon korvennukseen. Päätän vielä nousta mäelle ja kiertää kivilouhikon, jonka ympärillä talitiaiset pyörivät. Se kannattaa. Läheisestä risukosta ponnahtaa pieni lintu, joka jää istumaan puun oksalle. Ilahdun pikkulinnun pallomaisesta habituksesta ja oranssista rinnasta. Punarintahan se siinä. Lintu lennähtää pian läheiselle ruokinnalle. Louhikkokierroksen kruunaavat kaksi korppia, jotka ilmestyvät kuin tyhjästä mäen päälle ja pienen lentokisailun ja kurvailun jälkeen ne kääntyvät merelle.


Laskeudun alas kohti Kaivopuistoa. Siellä huomaan heti pari kaukoputki- ja kameramiestä passissa linturuokinnan liepeillä. Hiippailen paikalle. Juuri ennen tuloani paikalla on nähty järripeippo, mutta etsinnöistä huolimatta sitä ei enää näy. Löydän vain yhden urpiaisen. Ruokinnalla on jo pitkään viihtynyt Siperian havumetsien harvinainen vieras, mustakaularastas. Se on lintumiesten mukaan käynyt paikalla pikaisesti hetki sitten. Jään odottelemaan moista ilmestystä. Toistaiseksi ruokinnalla pyörii vain tavanomaisia rastaita: räkättejä ja niitä mustia.

Kun odottelen outolintua ilmestyväksi, kuulen lintumiehiltä, että paikalla pitkään viihtynyttä hiiripöllöä ei ole tänään nähty. Kuulin myös, että Eiran rannassa on pyörinyt kirjosiipikäpylintu ja Ruoholahdessa päin töyhtökiuru.

Minulla on ollut jo pitkään pissahätä. Ensin ajattelin käydä kahvilan vessassa, mutta haluaisin sitä ennen nähdä tuon Siperian taigojen asukin. Katselen ympärilläni ja näen lähistöllä kolmen puun rykelmän. Sinne! Ajattelen piloillani, että ainahan silloin jotain mielenkiintoista ilmaantuu, kun käy pissatauolla. Näin kävi esimerkiksi viime keväänä Virolahdella. Linturalliin osallistunut joukkue selosti havaintoaan soidintavasta metsosta, joka äänestettiin rallin parhaaksi lajiksi. Haastattelija kysyi, miten lintu löytyi ja selitys oli pissahätä. Siinä vesiä laskiessa lintumies kuuli lorinan keskeltä tuon soidintavan metson.


Kun kävelen puulta takaisin ruokinnalle, näen heti lintumiesten liikkeistä, että nyt tapahtuu jotakin. Pissataika ei ole kadonnut. Siberian bird has landed. Katselen lintua kaikessa rauhassa ja räpsin siitä muutaman kuvankin. Ruokailtuaan rastas lentää paksun puun oksalle auringonpaisteeseen sulattelemaan. Nainen laittaa ruokinnalle lisää linnunruokaa, jopa omenanpuolikkaita. Hyvä, että rastaalla on ruokkijoita. Tuota katsellessa minullekin tulee nälkä. Jätän mustakaulan ottamaan mollukkaa ja suuntaan kohti Kaivopuiston rannan kahviloita.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti