30.3.2016

Pääsiäistiput

Lähden katsomaan lämpöhumahduksen vaikutusta pääsiäistipustoon. Niinpä kellojen kääntämisen jälkeisenä aamuna seison yhden tunnin aikaerosta sekaisin pellonlaidalla Kirkkonummella. Kolme valkohäntäkaurista ruokailee ojan töyräällä minusta liiemmin välittämättä. Mustarastaat soittavat huilua, käpytikka rummuttaa ja lauluosuudesta vastaavat tänään pellon kiurut. Kaiken yllä soi laulujoutsenten äänimatto. Aina yhtä ilahduttavaa on nähdä kevään ensimmäiset ”lapwingit” (töyhtöhyypät), jotka kirveen katkomin siivin liihottavat pellon yläpuolella ja naukuvat sadetta, jota ei tule. Sen sijaan on aamusumua.


Kävelen metsätietä pitkin. Kaksi lehtokurppaa räpsähtää lentoon, toinen tienvarresta ja toinen niityn kulmalta. Kaiken aikaa mereltä valuu pieniä laulujoutsen- ja kanadanhanhiparvia pelloille ruokailemaan. Vajaan kilometrin kävelyn jälkeen koukkaan pellon reunaan. Etenemiseni pysähtyy pellolla ruokailevan kurkiparin kovaääniseen vastusteluun. Pellolla ruokailee myös paljon laulujoutsenia ja hanhia. Eteenpäin ei ole menemistä lintuja säikyttämättä, joten käännyn ympäri ja päätän palata paikalle paluumatkalla. Varpushaukka lennähtää puun oksalle ja kanahaukka pelästyttää joukon sepelkyyhkyjä lentoon. Kyyhkyt sulloutuvat tiukaksi palloparveksi, johon haukan on paha iskeä.

Metsätien varrella kohoaa korkea kallio, jonka huipulta on hyvät näköalat. Se on sopiva paikka seurata lintujen muuttoa, mutta nyt sinne on turha mennä seisomaan sumun vuoksi. Jatkan matkaa tietä pitkin seuraavalle peltoaukealle. Jäisellä pellolla pomppii räkättirastaita. Niiden joukosta löydän viisi kulorastasta, yhden punakylkirastaan ja viitisenkymmentä kottaraista. Pellon laidalla aitauksessa on hienoja ravihevosia. Yksi niistä ravaa ympäri aitausta keväthuumassa. Kauempana pelloilla erotan ison ”karjalauman”. Tarkemmalla tiirauksella karja osoittautuu kuusipeuroiksi. Monilla on valkoisia pilkkuja turkissaan. Lasken niitä olevan ainakin 22. Melkoinen lauma. Yksi peura nostaa tottuneesti puuntaimea suojaavan verkkotötterön sarvillaan ylös ja pääsee näin kaluamaan puun tyven kuorta.


Etsin tuulensuojaisen paikan peltojen laidalta, missä syön eväitäni lapinharakan ja kahden kurjen seurana. Aina välillä evästelyni keskeytyy, kun joudun tarkistamaan ohi lentäviä lintuja. Ohitseni valuu harmaa- ja kalalokkeja sekä tusinan verran naurulokkeja. Välillä isompiakin lintuja pyyhältää ohi: kolme isokoskeloa, kahdeksan sinisorsaa, kymmenen merimetsoa, yksi harmaahaikara ja kaksi hiirihaukkaa. Hanhiakin lentää paikan yli: kanadanhanhia ja viiruvatsaisia tundrahanhia, molempia kahdeksan yksilön parvi. Taivaanvuohia näkyy kahdeksan yksilön parvi. Muuttopäällä ovat myös sepelkyyhkyt, töyhtöhyypät ja rastaat. Niinpä päätän kiivetä korkean kallion päälle muuttoa seuraamaan sumun jo pääosin haihduttua.


Kiivetessäni jyrkkää rinnettä ylös huomaan, että jalkavoimani eivät ole entisellään. Joudun kiertämään jyrkimmät kohdat, jotka nuorempana olisin ylittänyt heittämällä. Jaahas, jalkakyykkyharjoituksia tiedossa kotona! Pääsen huipulle vain todetakseni, ettei näkyvyys sittenkään ole vielä täydellinen. Eikä huipulla seisoskelu kovan ja kolean tuulenkaan takia houkuttele. Ei kärsimysornitologiaa tänään! Kiirastorstai ja Pitkäperjantai ovat jo takana päin.

Katsastan taas joutsenpellon. No, eiväthän linnut ole mihinkään liikahtaneet. Päinvastoin, niitä on tullut lisää. Joudun koukkaamaan piikkilanka-aidan ylitse hieman sivummalle, jotta en säikähdytä niitä. Kauempaa tarkkailen pelloilla ruokailevia lintuja. Metsä- ja tundrahanhia lasken olevan yhteensä noin 90, kanadanhanhia noin 95, merihanhia 4, laulujoutsenia noin 55, uuttukyyhkyjä 13 ja töyhtöhyyppiä noin 40. Kevät on hyvässä vauhdissa.

Havaitut lintulajit: Mustarastas, keltasirkku, laulujoutsen, käpytikka, kiuru, töyhtöhyyppä, lehtokurppa, kanadanhanhi, sepelkyyhky, sinitiainen, kurki, varpushaukka, merihanhi, kanahaukka, talitiainen, varis, uuttukyyhky, korppi, naakka, punatulkku, kottarainen, räkättirastas, kulorastas, isokoskelo, punakylkirastas, harmaalokki, kalalokki, isolepinkäinen, varpunen, harmaahaikara, hiirihaukka, merimetso, naurulokki, sinisorsa, tundrahanhi, hippiäinen, metsähanhi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti