14.5.2017

Kuikuile, höristele kevättä – 11.5.2017


Viikki 16:15 – 19:15. Pitkästä aikaa päädyn Viikin maisemiin. En tosin aamusella, vaan töiden jälkeen. Enkä yksin, vaan työporukan kanssa. Olen heille yhtenä lintuoppaana. Suhdeluku on mielenkiintoinen: 3 opasta ja 5 opastettavaa. No saavatpa melkein yksilöopastusta. Ilmeisesti kylmä sää (+5 C) ja luvatut lumikuurot ovat hyydyttäneet osanoton.

Heti kättelyssä pellon reunalla törröttää kivitaskupariskunta. Ruskosuohaukka lentää yli. Pellolla naakkojen ja varisten joukossa on kolme mustavarista. Pelloilla kuhisee noin 2000 valkoposkihanhen parvi.

Matka Hakalan lintutornille on erikoinen. Erikoinen siksi, että on melko hiljaista. Normaalikeväänä tähän aikaan metsä olisi tulvillaan linnunlaulua. Nyt kolean kevään koleana päivänä vain punarinta, peippo, viherpeippo ja punakylkirasta ovat harvakseltaan äänessä. Joissakin pensaissa näkyy orastavia lehdenalkuja. Kevät kulkee jälkijunassa.

Saavuttuamme lintutornille ovat valkoposket ennättäneet laskeutua alas veteen. Joudumme etsimään muita vesilintuja hanhien seasta. Niitä löytyy ihan hyvin: merihanhia, kanadanhanhia, kyhmyjoutsenia, isokoskeloita, silkkiuikkuja, telkkiä, nokikanoja, sinisorsia, harmaasorsia, lapasorsia, taveja, haapanoita ja tukkasotkia. Löydämmepä vielä yhden punasotkan sukeltelemasta tornin edustalla.

Rannalla viipottaa myös runsas joukko kahlaajia: punajalka-, valko- ja mustavikloja sekä suokukkoja, liroja, töyhtöhyyppiä, tyllejä ja pikkutyllejä. Haara- ja räystäspääskyjä lentelee veden pinnan yläpuolella. Kaikki tavallisimmat tiiralinnut nähdään: kalatiiroja, ainakin yksi lapintiira ja kaksi rannalla kyhjöttävää räyskää.

Tornissa tulee kylmä, niinpä jatkamme matkaa Purolahdelle. Siellä saamme katsoa kahlaajarunsautta lähietäisyydeltä. Merihanhella on jo kuusi untuvikkoa. Äkkiä kahlaajat varoittelevat kiivaasti ja lähtevät lentoon, kun kanahaukka pyyhältää kosteikon yli.

Purolahden läpi virtaavassa ojassa ihastelemme, kuinka monta lintulajia näkyy yhdessä kiikarillisessa: haapanapariskunta, kaksi kalastelevaa harmaahaikaraa, sinisorsia ja västäräkki. Äkkiä samaan kiikarilliseen ajelehtii ruovikosta esiin tullut pieni sorsalintu, jolla on hyvin voimakas silmäkulmajuova. Heinätavikoiras! Hyvä havainto.

Mäyrämetsän laidalla hellymme Euroopan pienimmän linnun, hippiäisen, pallomaisen muodon ja pirteän esiintymisen edessä. Mäyrämetsän lintulavalla tapaamme rähistelevän käpytikan ja linnunpöntön lähistöllä viihtyvän kirjosiepon. Toinen kirjosieppo löytyy Mäyrämetsän pellonlaidasta. Samassa paikassa kaksi hemppopariskuntaa pyörii koivussa.

Peltoaukealla saamme ihastella noin kahdenkymmenen pikkukuovin parvea. Löydämme myös kaksi keltavästäräkkiä, jollaisen nopeimmat meistä ennättivät nähdä jo Hakalan ruovikossa, ennen kuin se otti siivet alleen ja lensi pois. Pikkulinnuista löydämme pelloilta noin kymmenpäisen pajusirkkuparven sekä yhden pensastaskun.

Kuljemme koetilan pihan poikki tavoitteena nähdä vielä kolme ”kovaa” lintulajia: harakka, pikkuvarpunen ja kesykyyhky. Tällä kertaa onnistumme vain yhden lajin suhteen, kun pulu lentää ylitsemme.

Havaitut lintulajit: kyhmyjoutsen, merihanhi, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, haapana
harmaasorsa, tavi, sinisorsa, heinätavi, lapasorsa, punasotka, tukkasotka, telkkä, isokoskelo, silkkiuikku, harmaahaikara, ruskosuohaukka, kanahaukka, nokikana, pikkutylli, tylli, töyhtöhyyppä, suokukko, pikkukuovi, mustaviklo, punajalkaviklo, valkoviklo, liro, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, merilokki, räyskä, kalatiira, lapintiira, kesykyyhky, uuttukyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, kiuru, haarapääsky, räystäspääsky, niittykirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, punarinta, pensastasku, kivitasku, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, pajulintu, hippiäinen, kirjosieppo, sinitiainen, talitiainen, naakka, mustavaris, varis, kottarainen, varpunen, peippo, viherpeippo, tikli, hemppo, keltasirkku, pajusirkku. Yhteensä 69 lajia. Lisäksi joku näki nuolihaukan ja tervapääskyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti