13.5.2017

Luonnon lumoa Medvastössä - Toukokuu

Saavun Morsfjärdenin lintutornille. Ruovikon yläpuolella näen ilokseni vuoden ensimmäiset pääskyset: haara- ja räystäspääskyjä. Kiivettyäni torniin kuulen outoa pärinää. No, sieltähän tulee teknopääskynen, ihan mukavan kokoinen drone. Se päristelee hetken ruovikon yllä ja napsii minustakin varmaan kuvia tai videota. Ruovikon reunassa kettu tekee korkeita hyppyjä jahdaten myyriä tai hiiriä. Kaksi valkohäntäpeuraa on myös hyvin näkyvillä.


Tällään kaukoputkeni asemiin ja alan tiiraamaan rehevän merenlahden lintulajistoa. Ensin teen yleiskatsauksen, mitä lajeja lahdella tänään majailee. Sen jälkeen teen laskennan. Lasken kerralla kahden lajin lukumäärät. Lopputulemaksi vesilinnuille ja kahlaajille saan seuraavia lukumääriä:

Harmaahaikara 7
Merimetso 24
Kyhmyjoutsen 73
Laulujoutsen 6
Kanadanhanhi 29
Valkoposkihanhi 2
Merihanhi 1
Silkkiuikku 19
Isokoskelo 11
Telkkä 2
Nokikana 14
Sinisorsa 11
Haapana 2
Tavi 30
Jouhisorsa 2
Harmaasorsa 4
Tukkasotka 9
Valkoviklo 13
Liro 1
Taivaanvuohi, muutama
Töyhtöhyyppä, muutama


Lisäksi tietysti useita lokkilajeja ja kolme lajia tiiroja, joista kiinnostavimpana kaksi räyskää. Jonkin verran muuttoakin on kovasta länsituulesta huolimatta: viidentoista mustaviklon parvi lentää ylitseni ja pääskysiä valuu lisää. Kalasääski käy kiertelemässä lahdella. Kaksi rohkeaa västäräkkiä ajaa sitä takaa ja hyökkäilee kohti. Tehdessäni jo lähtöä tornista, jokin pelottaa vesilinnut lentoon. Merikotka käy kääntymässä lahdella ja lentää pois.


Olen tyytyväinen, kun pääsen tornin viimasta pois. Joku kaveri on tullut korjaamaan tornille vieviä pitkospuita. Juttelemme hetken linnuista ja pitkospuiden kestävyydestä. Parkkipaikalla laulaa kevään ensimmäinen mollipeippo eli pajulintu, tuo yksilömäärältään Suomen yleisin lintu.


En hyppää autoon, vaan lähden kulkemaan kapeaa hiekkatietä kohti Roholmenin kärkeä. Oikealla puolen avautuu avoin ruovikkoinen niitty, jota karja kesäisin laiduntaa. Näen pienen polun johtavan meren rantaan ja lähden seuraamaan sitä. Niityllä keikaroivat kurjet aloittavat huutokonsertin minun lähestyessä. Samassa neljä kurkea taivaalta vastaa niille ja leijailee niiden viereen maahan. Minun päästessäni evästelypaikkaan istumaan näiden neljän hermo kuitenkin pettää ja ne lentävät takaisin taivaalle. Kaksi alkuperäiskurkea jää huutamaan. Kiikaroin merelle, missä uiskentelee silkkiuikkuja, tukkasotkia ja nokikanoja. Lapasorsapari ja yksi laulujoutsen lentää ohitseni. Metsäkirvinen laulaa.


Maha täynnä ja korvissa kurjen huudot soiden lähden tallustelemaan eteenpäin, kunnes kuulen heikkoa nakutusta. Höristellen ja kierrellen saan selville, mistä puusta nakutus kuuluu. Mutta vaikka kiertelen puuta kuinka, en saa nakuttelijaa näkyviin. No, johan on kumma! Sitten välähtää: ehkäpä nakuttelija on puun sisällä. Katson puun juurelle ja sielläpä näkyy kasa lastuja. Lisää lastuja oksan haarassa. Näin tutkien löydän pienen kolon puun kyljestä. Kun katson koloa kiikareillani, niin aina silloin tällöin saatan nähdä käpytikan ihmettelevän naaman ilmestyvän kolon suulle. Toinen tikka rummuttelee ja kiroilee lähistöllä. Musta hahmo sujahtaa metsän sisään: palokärki. Niinpä niin, tämä on tikkaystävällistä seutua.


Ylitseni lentää merikotka ja kalasääski. Dejavu: toisinto aamulta. Saavun Roholmenin päähän kahden mökin välistä. Toinen mökki on uusi, vastarakennettu. Hivuttaudun varovasti rantakalliolle, jotta en pelottaisin pois lähellä uiskentelevaa taviparvea. Tässäkin suoritan lintulaskennan ja päädyn seuraaviin lukuihin:

Merimetso 95
Harmaahaikara 3
Laulujoutsen 1
Kyhmyjoutsen 4
Kanadanhanhi 1
Silkkiuikku 44
Kuikka 1
Isokoskelo 7
Tukkakoskelo 1
Telkkä 2
Sinisorsa 7
Tavi 40
Haapana 4
Valkoviklo 7
Punajalkaviklo 2
Taivaanvuohi 1


Kävelen ruovikon reunaa pitkin takaisinpäin. Neito- ja sitruunaperhonen lepattelevat auringossa. Ruovikon välissä on kapea suikale avointa vettä. Pysähdyn kalliolle, josta näkee veteen. Paikalla on ihan kivasti kahlaajia. Löydän 2 mustavikloa, 13 valkovikloa, 5 taivaanvuohta, 2 töyhtöhyyppää, 2 pikkutylliä ja liron. Kurki ja merikotka lentävät yli. Uuttukyyhky puuskuttaa takanani.Kävelen parkkipaikalle hiekkatietä myöten. Kolme valkohäntäpeuraa pölähtää karkuun. Puukiipijä lentää kuusen juurelle aloittaen rungon kiertämisen. Se liikkuu kuin pieni hiiri. Viimeisenä uutena lintulajina tälle päivälle kuuntelen, kuinka tiltaltti toistelee omaa nimeään. Hieno lintupäivä takana täällä suosikkimaisemissani. Ja ajoittain jopa pieni häivähdys lämpimästä kevätsäästä. Tässä vaiheessa en ole vielä tietoinen seuraavan viikon räntä- ja raesateista…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti