1.1.2013

Vuosi alkaa rotan merkeissä


Minun piti lähteä tänään linturetkelle. Vesisade alkoi jo puolilta öin rakettien räiskyessä. Ja nyt aamulla sataa edelleen. Foreca lupailee sateen jatkuvan koko päivän. No, vilkaisen FB:stä (FaceBook), miten ystävien uusi vuosi on alkanut. Silmiini sattuu tamperelaisen eräopasystävän FB-uutinen. Hän on ollut vastaanottamassa uutta vuotta vesisateessa nuotion äärellä. Vaikuttaa elämykselliseltä. Itse olin pullamössömäisesti sisätiloissa vuoden vaihtuessa. Nyt kyllä yksi vesisade ei sotke suunnitelmiani. Siispä hynttyyt niskaan ja ulos liukastelemaan.

Saan kävellä rauhassa. Vain muutama koiranulkoiluttaja tulee vastaan. Keli on pääkallomainen. Onneksi Tunturisusi-saapikkaissani on hyvä pito. Linturintamallakin on hiljaista. Tavallisia tähän vuodenaikaan tyypillisiä lajeja näyttäytyy. Mustarastaita on edelleen poikkeuksellisen runsaasti, suurimmaksi kertymäksi lasken 26 lintua samalla paikalla.


Käväisen omalla metsäruokinnalla, jossa on käynyt melkoinen vilske. Mutta nyt sielläkään ei ole juuri ketään kotona. Ruoankulutuksestakin näkyy, että hiljaista on ollut. Leudot säät ovat saaneet linnut liikkeelle muille maille. Mutta kyllä pakkaset ja lumi taas tuovat ne takaisin. Ketun kolo on käytetyn näköinen. Mutustelen eväitäni. Yhytän oravan. Harvoin ilahdun ruokintani oravista, mutta nyt on hauska nähdä sellainen. Alussa niitä oli paljon, mutta sitten ne äkkiä katosivat. Liekö joulukuussa paikalla näyttäytyneellä huuhkajalla osuutensa oravakatoon. Mutta yksi siis on ainakin säästynyt.


Jatkan liukastelua. Vastaani kävelee humalainen nainen ja pulloa kallisteleva mies. Jotkut jaksavat juhlia. Minä kallistelen kiikareitani. Sulasta purosta tavoitan sinisorsapariskunnan ja vähän myöhemmin kolme sorsaa lisää. Tänään ei ole lintupäivä. Normaalisti hyvin toimivat kiikarini huurtuvat tuon tuostakin. Vaikka marjalinnut ovat jo aikaa sitten jatkaneet matkaa etelämmäksi, löydän sentään vielä kolme räkättirastasta.

Pari ornia tulee minulta kyselemään, tiedänkö pikkutikasta mitään. Sanon, että ruokinnallani sellainen oli vielä joulukuun alussa, mutta sen jälkeen en ole pientä tikkaa nähnyt. No, kaksi sellaista on kuulemma nähty näillä kulmilla pari päivää sitten. Bongarit yrittävät saada sen vuoden ensimmäisen päivän lajiksi 40 vuoden tauon jälkeen. Toivotan heille onnea metsästyksessä.


Neljätuntisen retken parhaaksi anniksi jäävät lumessa makaava leijona ja yhdellä linturuokinnalla nahistelevat kaksi pulskaa rottaa. Vuoteni alkoi siis rottien merkeissä. Olen tyytyväinen, kun luen, että kiinalaisen horoskoopin mukaan rotan vuotta pidetään onnekkaana vuotena, jolloin on hyvä aloittaa uusia projekteja.

1 kommentti:

  1. En ihmettele, että matkallasi on ollut enemmän eläimiä kuin ihmisiä, sen verran paljon vettä on satanut. Leijona ja rotat, mielenkiintoisia matkalaisia oravien ja lintujen ohessa =)

    VastaaPoista