18.9.2016

Kaarelanjoella - 18.9.2016


Mielenkiintoista miten ihmisen sisäinen kello toimii. En ole laittanut kelloa soimaan, mutta ajattelin nukkumaan käydessä, että voisin herätä kello kuusi. Ja kun aamulla aukaisen silmäni, kello on tasan 6:00. Koko kesän tauon jälkeen ryhdistäydyn ja lähden katsastamaan Kaarelan lintutilannetta.


Alkumatkasta lintuja on vähän. Hieman piristystä aiheuttaa ohi sujahtava varpushaukka, jota räkättirastaat kiivaasti ahdistelevat. Kannelmäen asemalla näen ilmeisesti saman haukan. Nyt sitä ahdistelevat naakat ja varis. Ei ole helppoa haukan elämä.


Metsässä kielot ovat ruskistuneet. Välillä näkyy myös värikkäämpää ruskaa. Aamulla keho ei ole ihan vetreimmillään. Viime kuussa kävin Spotifyssä läpi koko Juha Tapion tuotannon. Pidän hänen sanoituksistaan. Tänään päässäni on soinut Juha Tapion korvamato, jonka sanat ovat poikkeuksellisesti Edu Kettusen käsialaa. Ne sopivat tähän aamuun:

Eletyt päivät tuntuu
mut kipu on köykäinen kosketus vain
Terassin lyhtyä kiertävä koi
Kipua on, mut ei tuskaa
eletyn elämän kolhuja vain
Jotakin totta ja voimaakin
Sydän on ehjä kuitenkin


Saavun viljelypalstoille, jossa auringonkukat säteilevät aamuauringon valossa. Kuusi fasaania käyskentelee istutusten lomassa. Linnuilla näyttää olevan vielä kastetta nokanpäässä. Täällä metsänreunassa on paljon hysyjä (hysy=hyönteisyöjä), mm. runsaasti pajulintuja ja tiltaltteja. Yksi pajulinnuista vetäisee kertaalleen särisevän syyslaulusäkeen. Puissa kuhisee myös kerttuja: hernekerttu ja kaksi mustapääkerttua osuu kiikareihin. Kaksi palleroista rautiaista istuskelee auringon lämmössä. Ovat ohimoilta harmaantuneet, kuten niiden katselijakin.


Palstoilla on liikkeellä myös muita tipujen katselijoita. Juttelen lyhyesti peräti kolmen eri porukan kanssa, kaksi porukkaa tosin on yksimiehisiä. Kuulen heiltä, että palstan pohjoispäässä on kaksi nokkavarpusta, kuulemma vakiopaikalla. Löydän ne helposti. Ovat syömässä tuomenmarjoja. No nyt minäkin tiedän uuden vakipaikan nokkanisseille.

Lammella uiskentelee sinisorsien lisäksi muutama tukkasotka, yksi tavi ja kaksi liejukanaa. Yksinäinen kanadanhanhi lentää yli. Ihmettelen hiukan, kuinka sinisorsat vielä parittelevat. Kaksi pariskuntaa on täydessä touhussa. Kait se on luonnollista, kyllähän me ihmisetkin…Nurmikolta löytyy pensastasku ja pusikosta viiden mustapääkertun parvi. Kuuntelen koiranomistajien keskustelua. Vaikka kello on vasta yhdeksän, molemmat omistajat ovat jo toisella lenkillä koiriensa kanssa. Toinen puhuu kello viiden lenkistä…


Hevostallin nurmikolla pidän ruokatauon. Vaimoni soittaa ja sanoo tulevansa ”yllätysvierailulle”. En ole ehtinyt syödä eväitäni loppuun kun hän jo ilmestyy näköpiiriini. Ihmettelen miten hän on pukeutunut niin oudosti, kunnes tajuan, että hänellä on minun punainen huppari päällään. Juha Tapion korvamatobiisistä tähän tilanteeseen sopii kohta:

Ja kun sä vain istut viereen mun,
siin on jotain niin oikeaa
Valoa aamun valkeaa,
maata kantavaa


Ja aamun valossa lentävät valkoposkihanhet välkkyvin siivin. Niitä on tänään ollut paljon liikkeellä. Taivaalla liitää ja kaartelee yksi varpushaukka, yksi piekana, yksi hiirihaukka ja yksi, josta en saa selvää onko se hiirihaukka vai piekana. Neljäkymmentä kottaraista lentää yli. Ja kohta vielä kolmekymmentä lisää.


Kuljemme linturuokintamme läpi. Mäyrä tai kettu on kaivanut rinteessä. Kuinka hienoa hiekka tässä kohtaa onkaan. Ruokinnalla ei ole lintuja, mutta yksi lastenvaunun romu on ilmestynyt. Laitan takaisin paikalleen ruokintapöntön maahan pudonneen kannen. Metsiköstä räpsähtää lentoon lehtokurppa. Käymme vielä katsomassa vanhan puutarhapalstamme. Valitettavasti se on päästetty kesannolle. Mutta toisilla palstoilla on asiat paremmin. Bongaamme mm. valtavan kurpitsan.


Vaimo suuntaa kotiin, minä jään vielä hetkeksi nauttimaan jo kovin lämpimäksi käyneestä säästä. Istahdan lepäämään. On kuuma ja janottaa. Juon janooni kuumaa vettä termospullosta. Ei ihan paras janojuomaksi. Katselen lähipuissa hyppiviä hysyjä. Pihlajassa ruokailee pari mustarastasta. Naarasrastas nielaisee perä jälkeen kymmenkunta marjaa. Kokoon suhteutettuna tuo on sama kuin minä nielaisisin kymmenen tomaattia. Kokonaisina. Pieni vihervarpusparvi kaivaa lepän kävyistä siemeniä. Vielä lentää muutama perhonenkin: neitoperhonen ja muutama valkoinen. Metsän laidassa kopteroi edestakaisin sudenkorento. Sen etuosa on vihreä ja takaosa sininen. Mmmm, kovin lämmintä ja vielä kesäistä. Ja sitten ilmestyy taivaalle 35:n sepelkyyhkyn tiivis muuttoparvi. Lentävät lounaaseen. Syksyn merkki.Havaitut lintulajit: talitiainen, räkättirastas, varpushaukka, harakka, naakka, varis, västäräkki, pulu, varpunen, sinitiainen, punarinta, mustarastas, sepelkyyhky, valkoposkihanhi, sinisorsa, pajulintu, pikkuvarpunen, kanadanhanhi, peippo, fasaani, mustapääkerttu, hernekerttu, tiltaltti, vihervarpunen, rautiainen, nokkavarpunen, niittykirvinen, pensastasku, tukkasotka, liejukana, tavi, punakylkirastas, kottarainen, piekana, hiirihaukka, närhi, viherpeippo, lehtokurppa. Yhteensä 38 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti