30.9.2016

Kesä 2016 - Pohjoinen


Tullessa sataa vettä. Lämpötila on +6C. Ensimmäisenä aamuna leijailee lumihiutaleita. Sitten lämpenee. Lähes joka päivä kiipeämme Kaunispäälle.


Joka päivä golffaamme frisbeellä. Elämäni pisimmät väylät: 200 metriä ylämäkeen (=kauhistus) ja 250 metriä alamäkeen (=siistiä). Hävitän yhden kiekon Luttojokeen. Kelossa istuu hiiripöllö.


Valloitamme lähiseudun korkeimman huipun, Iisakkipään laen. Vastaan tulee pidemmältä patikoinut pariskunta, joka on välillä eksynyt ja jolta on ruoka loppunut. Me syömme kurussa Fazerin sinistä ja juomme teetä termoksesta. Kivitaskut kavereina. Emme eksy.


Käymme katsomassa vanhaa kultakaivosta. Kun kaivoskuilun luukun avaa, kuuluu kaivosmiesten työn ääniä. Kaivos ei koskaan tuottanut kultaa. Mutta unelma kullasta elää. Kuukkelit tulevat syömään kädestä. Toinen linnuista on rengastettu. Ei kultarenkaalla vaan alumiinisella.


Poroja ei näy missään. Vasta loppuviikosta näemme näitä ihmeitä. Mutta joka päivä näemme toisenlaisen ihmeen. Virtaavaa vettä. Kaikkialla. Ja niin puhdasta, että sillä voi sammuttaa janonsa.


Lapissa on jotain erityistä. Olin jo unohtanut sen. Nyt mieleeni palaa ensimmäinen kokemus Lapin lumosta 30 vuoden takaa. Seison joen varrella kahden ystäväni kanssa. Jostain syystä emme puhu mitään. Seisomme vain. Ja ihailemme villin joen virtausta. Ehkä mietimme myös sitä, että tuosta on päästävä yli. Mutta seisomme pitkään aloillamme. Ja minut täyttää rauha. Ja hiljaisuus. Hiljaisuus on niin täydellinen, että se tuntuu painostavalta. Saman hiljaisuuden löydän tälläkin kertaa. Täällä ollaan kaukana kaikesta. Irti arjesta. Täällä saa kokea mielenrauhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti