11.10.2016

Turkoosilla merellä – Serefe!


Ruokakello kilahtaa. Me nälkäiset rynnimme katettuun pöytään. Monenlaista herkkua on tarjolla. Paljon kasviksia ja tänään tonnikalaa. Vesi herahtaa kielelle. Kiitämme, että laivalla on kokki. Hän saa apuja myös laivapojalta ja kapteenilta. Näin elämä hemmottelee meitä. Herkullinen elämä.


Keskellä pöytää istuvat saavat harjoitusta muiden palvelemisessa, ruoan jakelun muodossa. Ruokaa pyydetään, sitä tarjotaan ja saadaan. Viiniä kaadellaan. ”Serefe!” kuuluu kapteenin Kippis-kehotus. Myös Jamasta huudetaan. Kreikka on niin lähellä. Kapteenikin käy usein Rhodoksella. Omalla laivallaan seilaten tietysti.

Kippiksen jälkeen kuuluvin ääni on syljen loiskahtelu suussa, sitten haarukan iskut ruokaan, veitsen nirskunta lautasta vasten ja juomien kulahtelu kurkussa. Pian iloinen puheensorina hukuttaa alleen ruokailun äänet. Välillä ollaan keskellä murhamysteeriä ja pohdimme kuka meistä ei näe seuraavaa aamua. Lea on välillä Miss Marple ja välillä kylmäverinen huppupäinen puukottaja. Sitten ollaankin jo saksalaisessa sairaalassa, missä ainoana kipulääkkeenä on kamomillatee.

Kupliva äänimatto aaltoilee ruokapöydän yllä kuin poreet vichy-lasissa. Tuolla syntyy elävä tarina, tuolla naurun remahdus. Välillä hiljennytään kuuntelemaan kokemuksia elämästä. Kuuluu yninää ruoan maistuvuudesta. Ja sitten taas lähtee lapasesta! Nauretaan, iloitaan. Tästä kaikesta hyvästä. Ruoasta, juomasta. Ja toistemme seurasta. Koolla on kova porukka: aamulla syödään oliiveja ja Nutella-leipiä, päivällä kudotaan villasukkaa ja illalla riekutaan Raki-lasin äärellä J

Täällä soppa kiehuu, on kokkeja miljoonamäärin
täällä kaikki aina kaiken tajuaa väärin
voi, miksi ei minua haitkaan huolineet
voi, miksi ei vieneet minua turhuuden veet


(Juice Leskinen: Odysseus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti